Οι κορυφαίοι Έλληνες της Αυστραλίας για το 2023

Για 38η συνεχή χρονιά, το Ελληνο-Αυστραλιανό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο (Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry – HACCI) βράβευσε τους πιο δηµιουργικούς και επιτυχηµένους επαγγελµατίες της ελληνικής παροικίας στην λαµπρή απονοµή των Αριστείων HACCI 2023, την Παρασκευή 17 Νοεµβρίου 2023.

Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο του Δηµαρχείου της Μελβούρνης, ένα ορόσηµο της πόλης που άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί περί τους 400 εκπρόσωπους του επιχειρηµατικού κόσµου της Μελβούρνης που τίµησαν µε την παρουσία τους το HACCI. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσµου της Βικτώριας, και επιφανείς προσωπικότητες της παροικίας, όπως ο βουλευτής της Νοτιοανατολικής µητροπολιτικής περιφέρειας της Μελβούρνης, Λι Ταρλάµης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Εµµανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης. Το παρών έδωσαν επίσης οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου Εθνικού Συµβουλίου HACCI, η πρόεδρος του HACCI Δυτικής Αυστραλίας, Δρ. Έλενα Ληµνιού και ο πρόεδρος του HACCI Νότιας Αυστραλίας, κ. Κώστας Κουτσώνας.

Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, τα ετήσια Αριστεία HACCI τιµούν τους επαγγελµατίες που διακρίνονται στην επιχειρηµατικότητα, την φιλανθρωπία, την καινοτοµία, τις επιστήµες, τις τέχνες, τον πολιτισµό και την κοινωνική προσφορά, αποτελώντας έναν από τους σηµαντικότερους θεσµούς της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία.

Η ετήσια τελετή απονοµής είναι το αποτέλεσµα εντατικής δουλειάς της οµάδας του HACCI, που ειναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός που διοικείται από ένα συµβούλιο εθελοντών.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός παρουσιαστής ειδήσεων Peter Hitchener, µία από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες της Μελβούρνης που φέτος έκλεισε 50 χρόνια αδιάλειπτης τηλεοπτικής παρουσίας, ενώ τα βραβεία παρουσίασαν τα µέλη του ΔΣ του HACCI Βίκυ Αλεξίου και Πίτερ Γιασουµής, µαζί µε τους εκπροσώπους των χορηγών. Το σήµα της έναρξης έδωσε ο καταξιωµένος µουσικός Adam Rudegeair που ανέβηκε στο όργανο και παρουσίασε ένα υποβλητικό αφιέρωµα στην µουσική του διεθνούς φήµης συνθέτη ηλεκτρονικής και κινηµατογραφικής µουσικής Βαγγέλη Παπαθανασίου (1943- 2022). Το µουσικό πρόγραµµα περιλάµβανε επίσης τον Ελληνο-αβορίγινα ηθοποιό και τραγουδιστή Zoy Frangos που παρουσίασε ένα µέρος από το επιτυχηµένο του σόου ‘Variations’, µε τραγούδια από την όπερα, το µουσικό θέατρο, τον κινηµατογράφο, αλλά και τραγούδια από το ρεπερτόριο του Γιώργου Νταλάρα και του Elvis Presley.

Το αµιγώς ελληνικό µουσικό πρόγραµµα κάλυψε η δηµοφιλής ορχήστρα Anagennisi, παρουσιάζοντας µία επιλογή από παλιά και νέα λαϊκά και δηµοτικά τραγούδια και κλείνοντας την εκδήλωση µε χορευτικό πρόγραµµα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραµµα της εκδήλωσης περιλάµβανε επίσης µία επίδειξη ζωντανής ζωγραφικής υψηλής ταχύτητας από τον µετρ του είδους, Brad Blaze. Ο ζωγράφος δηµιούργησε µεταξύ άλλών και δύο έργα εµπνευσµένα από την ελληνική αρχαιότητα, τα οποία δηµοπρατήθηκαν για τους σκοπούς του εράνου που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής, για την ενίσχυση του έργου της καθηγήτριας Βάσως Αποστολοπούλου, η οποία ηγείται του ερευνητικού προγράµµατος του Πανεπιστηµίου Βικτώριας, για την καταπολέµηση του καρκίνου του παγκρέατος και τον εµβολιασµό κατά του καρκίνου του µαστού.

Η δημοπράτηση των δυο έργων απέφερε αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Οι νικητές των Αριστείων HACCI 2023

* Αριστείο Συνολικών Επιτευγµάτων ‘Σπύρος Σταµούλης’: Ντίνα και Κυριάκος Αµανατίδης

* Aριστείο Επιχειρηµατικότητας Bank of Sydney: Chris’ Foods

* Επαγγελµατικό Αριστείο (χορηγία BDO Australia): Χρήστος Τσιόλκας

* Αριστείο Καινοτοµίας (χορηγία Directed Group): Adrian Sapountzis Spencer.

* Αριστείο Γυναίκας Επιρροής (χορηγία SalaryMasters): Πελαγία Μαρκογιαννάκη

*Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς (χορηγία PRONIA): Ντίνα Πετράκη

*Αθλητικό Αριστείο Award, (χορηγία Heidelberg United FC): Κρις Νίκου

* Αριστείο Νεανικών Επιτευγµάτων ‘Χρήστος Σαρησταύρος’: Κωνσταντίνος Κοτσιάνης

Πηγή: neoskosmos