Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ομογενείς επιστήμονες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την μελλοντική εξέλιξη της

Tο Δίκτυο Ελληνικής Καινοτομίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη διοργάνωσαν από κοινού διαδικτυακή εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Φωτεινή Χρηστιά, καθηγητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης και των συζητήσεων ήταν η επανάσταση που έχει πυροδοτήσει η τεχνητή νοημοσύνη με τις εντυπωσιακές προβλέψεις της και τα σημαντικά οφέλη των εφαρμογών της, αλλά ταυτοχρόνως και το σύνολο των σοβαρών ερωτημάτων με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις που εγείρονται από τη χρήση της.

Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αφού ανέλυσε τα καινούργια δεδομένα τα οποία έχουν επιφέρει οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις σύγχρονες συσκευές, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση της. Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια σωστή αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης ο Δρ Δασκαλάκης αποσαφήνισε ότι «σημαντικό είναι πρώτα να καταλάβει κάποιος πού βασίζεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και από πού προέρχονται τα δεδομένα. Ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό –τόνισε- είναι να ασχοληθεί κάποιος με τη στατιστική, τις πιθανότητες και το machinelearning». Προκειμένου να γίνει σωστά κάτι τέτοιο, υποστήριξε ότι σ ́ ένα πρώτο επίπεδο τα ακαδημαϊκά προγράμματα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα πρέπει να φροντίσουν να ενσωματώσουν τη στατιστική και τον προγραμματισμό.

Επίσης, ο Δρ Δασκαλάκης επικεντρώθηκε στο μεγάλο του όραμα για τη δημιουργία μέσα στο 2021 στην Ελλάδα ενός παγκοσμίου βεληνεκούς κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Κέντρο αυτό «φιλοδοξεί να είναι άρτια συνδεδεμένο με την οικονομία και να αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα για την έρευνα και μεταφορά τεχνολογίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, το εξαιρετικό αυτό περιβάλλον επιδιώκει να προσελκύσει την ονειρική ομάδα (dreamteam) των Ελλήνων ερευνητών και ακαδημαϊκών οι οποίοι σταδιοδρομούν στο εξωτερικό».

Οι φόβοι και οι ανησυχίες γύρω από τον εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και τον έλεγχό της επισημάνθηκαν από την καθηγήτρια του MIT Φωτεινή Χρηστιά. «Οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν την υποχρέωση -τόνισε η Δρ Χρηστιά- να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να προωθεί το κοινωνικό καλό και την επιστημονική και κοινωνική έρευνα. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το τεράστιο αυτό επίτευγμα, να το κατανοήσει και με μεγάλη υπευθυνότητα να εξετάσει όλες τις πτυχές του».

Ακόμα, αναφέρθηκε «στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει στο περιβάλλον της ελληνικής πραγματικότητας και υπεραμύνθηκε της ανάγκης δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου.

Με τις παρεμβάσεις τα μέλη του οργανισμού Hellenic Innovation Network, το οποίο έχει συσταθεί με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου Βοστώνης, εξέφρασαν και αυτά τους προβληματισμούς τους και αναφέρθηκαν στην ανάγκη της ορθής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο επικεφαλής του MITMediaLab Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος συντόνισε το τελευταίο μέρος της συζήτησης, επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη της αναβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και δεδομένων στο πεδίο της.

Την εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» χαιρέτισαν η πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας, Μαρίνα Χατζοπούλου και ο αντιπρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum of Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είναι μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Innovation Network.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Berlinale: Παγκόσμια πρεμιέρα για τις «Άγριες Μέρες μας» του Βασίλη Κεκάτου
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου, με τίτλο «Οι 'Αγριες Μέρες μας», θα διαγωνιστεί στο τμήμα Generation 14plus του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Πέντε χρόνια μετά το Χρυσό Φοίνικα που είχε κερδίσει στο Φεστι...
Αύριο η μουσική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και τον ελληνικό πολιτισμό διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, αύριο, Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, "Οι Έλληνες της Τεργέστης επιθυμούν να περάσουν μια βραδιά μαζί με φίλους, με όλους όσοι συμμετέχουν στις πολυάριθμες δραστη...
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ενώ στο ιερατικό συλλείτουργο, συλλειτούργησαν, ο πανοσιολ. αρχιμανδρίτης Δρ Βαρθολομαίος Ιατρίδης, εφημέριος του ως άνω Καθεδρικού Ναού, και ο αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος Δρ ...
Andy Elarabi – Μια Αιγύπτια με προβλήματα όρασης που μιλά άπταιστα ελληνικά (audio)
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου φιλοξενήθηκε στη "Φωνή της Ελλάδας" τηλεφωνικά από το Κάιρο της Αιγύπτου, η Andy Elarabi, Αιγύπτια με προβλήματα όρασης και αριστούχος της ελληνικής γλώσσας και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την αγάπη της για την Ελλάδα, για το πάθος της για την ελληνική γλώσσα, και τ...
Ελληνοαυστραλός υπουργός στη Βικτώρια της Αυστραλίας
Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Bentleigh  Nick Staikos (Νίκος Στάικος) εντάσσεται στο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα της πρωθυπουργού της Βικτώριας Jacinta Allan, μετά την παραίτηση του Tim Pallas από το Υπουργείο Οικονομικών.  Η αναβάθμιση του κ. Στάικου εγκρίθηκ...
Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Γκίλφοϊλ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με την υποψήφια πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την υποψηφιότητά της, εκφράζοντας τις ευχές του για επιτυχία σε αυτόν τον σημαντικ...