“Ο Καβάφης του Μοσκώφ” – Διαδικτυακή εκδήλωση από τον ομογενειακό σύλλογο “Ήφαιστος” και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (audio)

Τον Ηρακλή Μοσκώφ, Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, φιλοξένησε σήμερα Πέμπτη, 11 Απριλίου, η “Φωνή της Ελλάδας” και η εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή τη διαδικτυακή εκδήλωση του Ομογενειακού Συλλόγου “Hephaestus Wien –Österreichisch/ Griechischer Integrationsverein” και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με θέμα ”Ο Καβάφης του Μοσκώφ”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ, την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Ο κ. Μοσκώφ μιλώντας για τον πατέρα του, το μεγάλο συγγραφέα δημοσιογράφο και διανοητή Κωστή Μοσκώφ και τη σχέση του με τον Καβάφη, είπε ότι ” ήταν πολύ έντονο το στίγμα και το αφήγημα γύρω από τον Καβάφη μέσα από τη δουλειά που έκανε ο πατέρας μου, ο οποίος προσπάθησε να λειτουργήσει ως σκαπανέας της πολιτικής διπλωματίας και να αξιοποιήσει τον σπουδαίο μας ποιητή ως ένα όχημα, για να μάθει ο αραβικός κόσμος περισσότερα για τον ελληνικό λόγο, για τον ποιητή και να γίνει μία γέφυρα επαφής,συνεννόησης και σύγκλισης ανάμεσα στους δύο κόσμους΄”. Συνέχισε λέγοντας ότι γι’ αυτό αξιοποιήθηκε ο πατέρας του ως διπλωμάτης εκ προσωπικοτήτων από το Ελληνικό ΥΠΕΞ και παράλληλα τοποθετήθηκε και στη θέση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, όπου και δραστηριοποιήθηκε. Πρόσθεσε, ότι ο Κωστής Μοσκώφ εκτός από διανοούμενος ήταν και οραματιστής και ήθελε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών που ήταν σε σύγκρουση, ώστε μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας να έρθουν πιο κοντά οι λαοί και αυτά που τους ενώνουν να είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Επίσης, ο κ. Μοσκώφ ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές της διαδικτυακής εκδήλωσης, καθώς όπως είπε είχαν την τιμή ως οικογένεια να συμμετάσχουν σε πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις και σε κορυφαίο επίπεδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής

Θα χαιρετήσουν:

ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

η Βίλλυ Πολίτη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

η Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα, Αντιπρόεδρος  “H W Media Group και Αντιπρόεδρος Συλλόγου Hephaestus Wien Verein, Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου

Ομιλητές:

ο Θέμης Ροδαμίτης, καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ (Τήνος, Νέα Σμύρνη), ραδιοφωνικός παραγωγός (η δική μας πόλη), με θέμα: Κωστής Μοσκώφ, ποιητής της ζωής“.

ο Σαμουήλ Μπισσάρας, Μεταφραστής – Διερμηνέας Αραβικών Βραβείο Μετάφρασης “Καβάφεια 2009”, με θέμα: “Αναμνήσεις διερμηνέα από τα «Καβάφεια» του Κωστή Μοσκώφ”.

η Άντζελα Μπράτσου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, με θέμα: «Ο Καβάφης στην Ρουμανία» και θα απαγγείλει και το ποίημα “ΚΑΤΑ ΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΥΡΩΝ ΜΑΓΩΝ” του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Θα απαγγείλουν:

ο Λάμπρος Μπενοβίας, καθηγητής – ποιητής, Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας στο Κάιρο «Ο Όμηρος», το ποίημα «Κωστής Μοσκώφ» από τη συλλογή του Στιχουργικά Σκιτσαρίσματα.

η Κυριακή Μήτσου, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του “Culture In Action”,  το ποίημα “Για τον έρωτα και την επανάσταση” του Κωστή Μοσκώφ.

η Μυρτώ Ζάραγκα, φοιτήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Γενεύης, το ποίημα “χωρίς τίτλο” του Κωστή Μοσκώφ.

ο TigranSarkisian, εκπρόσωπος της Διαδικτυακής Ομάδας “Αρμένιοι και φίλοι Αρμενίων”, το τελευταίο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη Εις τα Περίχωρα της Αντιόχειας”.

Συμμετέχει η Ηθοποιός Έρη Μπακάλη.

Συντονίζει:

Η Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ηρακλή Μοσκώφ στη ¨”Φωνή της Ελλάδας” εδώ: