Με ενδιαφέρον ανταποκρίνονται οι θεατρόφιλοι στην ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ ότι ένα θεατρικό έργο που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς όπου και αν παίχτηκε και σημείωσε απανωτά sold-out, ανεβαίνει στη Μελβούρνη από τις 3-5 Μαΐου και στο Σίδνεϊ από τις 10-12 Μαΐου.
Πρόκειται για το «Πιτσιμπούργκο», το τρυφερό βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, που αναφέρεται στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από Ελλάδα προς Αμερική. Είναι μια ιστορία αγάπης που ζωντανεύει μοναδικά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αρκαδίας Ψάλτη και με την ίδια στο ρόλο της Ελέγκως και τον ταλαντούχο Στράτο Σωπύλη, να ερμηνεύει μοναδικά τον ξενιτεμένο Δημοσθένη.
Χίος 28 Μάρτη 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, έπειτα από οκτώμισι μήνες, από τον ξενιτεμένο στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής άντρα της Δημοσθένη.
Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.
Από την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. «Βρέχει νερό μαύρο, Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις». Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη ζωή.
Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθήσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες. Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στη σύγχρονη ζωή.