Για την καθημερινότητα την περίοδο της πανδημίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ειδικότερα στο Ντουμπάι μιλήσαμε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδος με τον Φίλιππο Γεωργόπουλο, γαστρεροντολόγο στο νοσοκομείο Al Zahra.
“Ζούμε το αντίστροφο με την κρίση του οικονομική κρίση του 2008. Τότε είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα ο υγειονομικός τομέας αλλά κράτησε ο κατασκευαστικός. Σήμερα, ο τομέας της υγείας κρατάει ενω ο κατασκευαστικός κλάδος υποφέρει,” τόνισε ο ίδιος.
Η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα που αναμένεται να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες ακόμη και έγινε αυστηρότερη πρόσφατα. Στο Ντουμπάι, μπορείς να βγείς για να πάς στο σουπερμάρκετ, φαρμακείο κάθε 3 μέρες.
Οι παραδόσεις κατ΄οίκον επιτρέπονται, συμπλήρωσε o κ.Γεωργόπουλος.
Με πληθυσμό κοντά στα 9,6 εκατομμύρια εκ των οποίων 1,5 εκ. περίπου γηγενείς, τα ΗΑΕ έχουν πάει καλά στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού μέχρι στιγμής, συμπλήρωσε. Εκτιμάται πως ζουν και εργάζονται εκεί μεταξύ 5 και 10 χιλ. ‘Ελληνες αλλά αρκετοί επιλέγουν να μην δηλώνουν την παρουσία τους στην ελληνική πρεσβεία για φορολογικούς λόγους.
Στα ΗΑΕ υπάρχουν κάπου 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και λιγότεροι απο 50 νεκροί μέχρι πριν απο λίγο καιρό.
“Εδώ γίνονται εκτεταμένα τεστ, κάπου 600-700 χιλιάδες,” ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία που είναι πλήρως εξοπλισμένα. “Επιπλέον, ίσως βοηθά το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας το γεγονός ότι η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι νέος, γύρω στα 37 χρόνια.”
Η μέση θερμοκρασία είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι μένουν μέσα σε κτίρια που υπάρχει κλιματισμός γύρω στους 21 βαθμούς περίπου και επομένως η θερμοκρασία δεν φαίνεται να κάνει τόσο την διαφορά, τόνισε ο γιατρός.
Τα ήπια περιστατικά με κορωνοϊό οδηγούνται σε ειδικά ξενοδοχεία που συνεργάζονται με νοσοκομεία και υπάρχει υγειονομική περίθαλψη. Για να θεωρηθεί κάποιος απο τους ασθενείς πως έχει ιαθεί θα πρέπει να έχει βγεί αρνητικός σε 3 τέστ που γίνονται με διαφορά 2 ημερών το ένα από το άλλο.
Ερωτηθείς τι γίνεται με τις αεροπορικές συνδέσεις, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως υπάρχουν λίγε πτήσεις προς προορισμούς όπως οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν κ.τ.λ. γιατί υπάρχουν κάτοικοι αυτών των χωρών που εργάζονται εκεί, π.χ. ως γκαρσόνια, έχασαν τις δουλειές τους και πρέπει να γυρίσουν πίσω για βιοποριστικούς λόγους.
Παραγωγή-παρουσίαση: Δημ. Κοντογιάννης
Ηχολήπτης: Χάρης Κουτουλογένης