Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την Παιδεία

Διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το 2ο ετήσιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με θέμα “Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας τον 21ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκπαιδευτικοί από τα ημερήσια και απογευματινά/ Σαββατιανά σχολεία ανά την επικράτεια, έγιναν δώδεκα 40λεπτες παρουσιάσεις σε τρεις παράλληλες θεματικές ενότητες, ενώ στο τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα προγράμματα διδασκαλίας Ελληνικών “Τα Ελληνόπουλα” από την Άννα Σάκκη, “Greek 123” από τον Σταύρο Παπαλοϊζο και “KLIK” από τις Βικτώρια Παναγιωτίδου και Μαρία Καρακύργιου.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι είναι πολύ παρήγορο το ότι στην προσπάθεια για αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική έχει την υποστήριξη όχι μόνο όλων των εκπαιδευτικών, αλλά και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκης Κεραμέως, η οποία -στο χαιρετισμό της- διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία “θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της γλωσσικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Ομογένειας”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, τονίζοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσει και άλλες δράσεις που θα φέρουν κοντά τους απόδημους στην Ελλάδα.

Στην πρώτη θεματική ενότητα που ασχολήθηκε με τη “Διδασκαλία της Γλώσσας”, μίλησαν η καθηγήτρια Γλωσσολογίας/ αντιπρύτανης του ΔΠΘ, δρ Ζωή Γαβριηλίδου, με θέμα: “Διδάσκοντας την Ελληνική ως Γλώσσα Πολιτισμικής Κληρονομιάς σε Δίγλωσσους Μαθητές: Προκλήσεις και Προοπτικές”, ο δρ Ισαάκ Παπαδόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, με θέμα: “Διδασκαλία και αξιολόγηση των Γραπτών: Ερευνητικές Προσεγγίσεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές”, η δρ Ευαγγελία Κανταρτζή με θέμα: “Διδάσκοντας Γλώσσα και Ιστορία με τη Βοήθεια της Τέχνης”, η κ. Σάσα Βούλγαρη με θέμα: “Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια: Όταν η Γλώσσα Ανθίζει και Κουβαλάει την Ελληνική Ψυχή” και η καθηγήτρια Ελένη Γρίβα με θέμα: “Η αξιοποίηση της μεθόδου CLIL και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τη διδασκαλία της γλώσσας και την ανάπτυξη της (δια)πολιτισμικής επίγνωσης σε μικρούς μαθητές”.

Στη δεύτερη ενότητα, “Γλώσσα και Πολιτισμός”, η δρ Αικατερίνη Καμηλάκη μίλησε με θέμα: “Παράδοση και Γλώσσα: Συγκοινωνούντα Δοχεία”, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και λεξικογράφος, δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανέπτυξε το θέμα: “Διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας”, ο ερευνητής Ηλίας Πέτρου το θέμα: “Από την Περγαμηνή στο Διαδίκτυο: Η Ελληνική Γλώσσα από το Χθες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή” και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικηφόρος Φακίνος το θέμα “Παιδεία και Θεολογία. Ένα ταξίδι στα Γράμματα και Θαύματα της εν Χριστώ Διδαχής”.

Στην τρίτη ενότητα που ασχολήθηκε με τη “Διοίκηση”, ομιλητές ήταν ο π. Βασίλειος Τράγος, ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Βασιλείου στο Σαν Χουάν Καπιστράνο στην Καλιφόρνια, με θέμα: “How to Make Greek Schools & Culture Programs an Integral Part of Church Ministry”, η διδάκτωρ Γλωσσολογίας Μαρία Καμηλάκη με θέμα: “Λέξεις που Πληγώνουν, Λέξεις που Χαμογελούν: Σχολικός Εκφοβισμός” και οι καθηγήτριες Μαρίνα Ματθαιουδάκη και Ιωάννα Λεκκάκου με θέμα: “Χαρτογραφώντας το Πεδίο Διδασκαλίας της Ελληνικής στις ΗΠΑ: Αποτελέσματα έρευνας και προτάσεις”.

Οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις, ενώ τα σχόλιά τους έδειξαν ότι έμειναν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις εργασίες του συνεδρίου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας, το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχουν φροντίσει για μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων, ακόμη και εβδομαδιαίων, για την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών.

Πηγή: GreekNews
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές». «Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αί...
Στη Βιέννη ταξιδεύει το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά”
To Filmarchiv Austria, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη, παρουσιάζει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, στο METRO Kino, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στις 7:00 μ.μ. Οι ταινίες του Βασίλη Λουλέ έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ, έχουν προβληθε...
Ελληνική συμμετοχή στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες
H 24η διοργάνωση του Cinemamed, του Μεσογειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες, είναι γεγονός. Από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, το φετινό πρόγραμμα προσφέρει -σε μια εορταστική ατμόσφαιρα- μια σειρά προβολών, με καλεσμένους, συναυλίες και αξέχαστες βραδιές στους κινηματογράφους Palace και Aventur...
Ξεκίνησαν τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες, στο πλαίσιο προγράμματος του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σχεδόν 200 άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, με ελληνικές ρίζες ή απλά αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, εκδήλωσαν το ενδια...