Πρώτο Συνέδριο “Γυναίκες και Ελληνισμός” τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα (audio)

Στη Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε η πολυβραβευμένη Ελληνίδα από την Αυστραλία, Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου, ιδρύτρια της ΜΚΟ “Food for thought Network – Δικτύο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας” και της παγκόσμιας πλατφόρμας μάθησης “Greek Australian Women and Their Friends Around The World Global Forum“, όπου μοιράζεται εθελοντικά τις επαγγελματικές της γνώσεις, εμπειρία και δίκτυα, προασπίζοντας τις ικανότητες και τη δυναμικότητα των Ελληνίδων, των μεταναστριών και των προσφύγων. Στην εκπομπή μίλησε για τις δράσεις του Food for thought Network και ειδικά για το 1ο Συνέδριο “Γυναίκες και Ελληνισμός” που διοργανώνει στα Ιωάννινα, από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Το συνέδριο, όπως ανέφερε, θα επικεντρωθεί στην πολυσύνθετη ταυτότητα της γυναίκας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και πως η ταυτότητά της ως Ελληνίδα (ο Ελληνισμός, είναι κοινός παρονομαστής του συνεδρίου) διαμόρφωσε την εξέλιξή της στην πατρίδα ή στο εξωτερικό. Στο συνέδριο όπως ανέφερε η κα. Αθανασίου – Ιωάννου, θα μιλήσουν περίπου 50 γυναίκες, από διάφορους κλάδους, επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα αναφερθούν στις προσωπικές εμπειρίες τους, στα εμπόδια που συνάντησαν στον επαγγελματικό τους χώρο, στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, στην τεχνητή νοημοσύνη και πως θα αλλάξει τη ζωή μας κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσά στις ομιλήτριες είναι η πολυβραβευμένη επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, από τη Μελβούρνη που υποστηρίζει το Food For Thought network, η επίτιμη δήμαρχος του Solingen Γερμανίας και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης κα. Ιωάννα Ζαχαράκη, η ομογενής ακτιβίστρια και ιδρύτρια της ΜΚΟ «Teach Us Consent» από το Λονδίνο Chanel Contos, η κυπριακής καταγωγής σοπράνο Χριστιάννα Αλωνεύτη, από το Μόναχο, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου κ.α.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εκδρομές με στόχο οι ομιλήτριες και όσοι παραβρεθούν στο συνέδριο, να γνωρίσουν την Ήπειρο, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, αλλά και την ιστορία των γυναικών της Ηπείρου, από την Κυρά Φροσύνη και τις Σουλιώτισες μέχρι την πρώτη Ελληνίδα που μετανάστευσε στην Αυστραλία, την Αικατερίνη Πλέσσα, που είχε γεννηθεί στην αυλή του Αλή Πασά.

H Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου

Η Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου έχει ανώτερες σπουδές στα Παιδαγωγικά και στο Ανθρώπινο Δυναμικό, και έχει ακολουθήσει τρεις καριέρες ως εκπαιδευτικός, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και λέκτορας σε πανεπιστήμια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “HER VOICE: GREEK WOMEN AND THEIR FRIENDS”, συντάκτρια σχολικών προγραμμάτων διδασκαλίας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 60 παιδικών βιβλίων στα ελληνικά, τα οποία ενσωματώθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανέπτυξαν και εκδόθηκαν από τα Υπουργεία Παιδείας της Βικτώριας και της Νότιας Αυστραλίας. Ως λέκτορας, εξειδικευμένη στα “Μάθηση και Διδασκαλία”, “Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη” και “Γυναικεία Ηγεσία”, το 2018 βραβεύτηκε με το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Swinburne (Ανώτατη Εκπαίδευση). Τον Οκτώβριο του 2022, η Βαρβάρα ανακηρύχθηκε Εθελόντρια της Χρονιάς για τη μακροχρόνια δέσμευσή της στην προώθηση της διαφορετικότητας σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
Έχει βραβευτεί επίσης για την μακροχρόνια δέσμευσή της και τη συμβολή της στην εκπαίδευση, τις γυναίκες και την κοινότητα από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, το Αυστραλοελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας. Το 2023 ήταν φιναλίστ για την κοινωνική προσφορά της στα GIWA και πρόσφατα έλαβε μετάλλιο (την ανώτερη βράβευση) που μπορεί να πάρει κάποιος πολίτης στην Αυστραλἰα από τον Βασιλιά της Αγγλίας μέσω του κυβερνήτη της Αυστραλίας για την προώθηση της διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας