Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ρωσία: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα ήρωα της ΕΣΣΔ Βλαδίμηρου Κοκκινάκη

Δεκάδες ομογενείς Έλληνες και Ρώσοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στο αεροδρόμιο της Ανάπας στα εγκαίνια της προτομής του ελληνικής καταγωγής πιλότου Βλαδίμηρου Κοκκινάκη.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και έναν χρόνο, το αεροδρόμιο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία φέρει το όνομα του διάσημου πιλότου, μετά από την απόφαση του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν να υπογράψει τη μετονομασία του αεροδρομίου σε Βλαντίμιρ Κοκκινάκης, τιμώντας το ψήφισμα των Ελλήνων της Ρωσίας.

Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης είναι ο μόνος άνθρωπος που έλαβε δύο φορές τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης για δοκιμές πτήσεων. Ήταν ελληνικής καταγωγής πιλότος δοκιμών της ΕΣΣΔ. Πέτυχε 22 παγκόσμια ρεκόρ και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής. Γιος ενός υπαλλήλου των σιδηροδρόμων, ο Βλαδίμηρος Κωνσταντίνοβιτς Κοκκινάκης γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1904 στο Νοβοροσίσκ, πατρίδα και πολλών άλλων Ελλήνων στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο και τα Χανιά και είχε σημαντική παρουσία στη Ρωσία από τον 19ο αιώνα. Το 1925 κατετάγη στον Ρωσικό στρατό και το 1930 τελείωσε τη θητεία του στη Σχολή Αεροπορίας του Μπορισογκλέμπσκ με επαίνους. Γρήγορα αναγνωρίστηκε σαν εξαιρετικός πιλότος, ειδικευόμενος από το 1932 σε πτήσεις μεγάλου ύψους.
Μια από τις πρώτες αξιοσημείωτες αποστολές του ήταν στο πείραμα Zveno-1A, τον Σεπτέμβριο 1933. Τότε ένα Tupolev TB-1, σαν μητρικό αεροσκάφος, απογειώθηκε φέροντας πάνω στα φτερά του δύο διπλάνα Polikarpov I-15, ένα εκ των οποίων είχε πιλότο τον Βλαδίμηρο Κοκκινάκη. Με ένα ειδικά διασκευασμένο μονοθέσιο Polikarpov I-15, έκανε το πρώτο του ρεκόρ στις 21 Νοεμβρίου 1935 όταν πέταξε στα 14.575 μέτρα. Το 1936 ο Κοκκινάκης διορίστηκε Πρώτος Πιλότος του Γραφείου Πειραματικών Σχεδιασμών (OKB), μιας ομάδας σχεδιαστών που προηγουμένως ήταν γνωστή σαν «Ομάδα Ιλιούσιν», από τον Πρώτο Σχεδιαστή Σεργκέι Ιλιούσιν. Η ομάδα αυτή ήδη από το 1935 δούλευε στην ανάπτυξη του βομβαρδιστικού TsKB-26 (ή CKB-26).
Την πρωτομαγιά του 1936, μπροστά στον Στάλιν, ο Κοκκινάκης έκανε την πρώτη επίδειξη του νέου βομβαρδιστικού εκτελώντας ένα τολμηρό και επικίνδυνο ακροβατικό, την «λούπα του Νεστέροφ». Από εξέλιξη αυτού του πρωτοτύπου προέκυψε το TsKB-3 ή DB-3 (Dalniy Bombardirovschik – βομβαρδιστικό μακράς ακτίνας). Με ένα DB-3, ο Κοκκινάκης μέσα στο 1936 έκανε και άλλα ρεκόρ με φορτίο 500, 1000 και 2000 Kg. Με το ίδιο επίσης, στις 27 και 28 Ιουνίου 1938 πέτυχε μια απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ σε χρόνο 24 ωρών και 36 λεπτών, κερδίζοντας τον τίτλο και το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1939, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης της Ν. Υόρκης, ο Κοκκινάκης επιχείρησε την ιστορική απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα μέχρι τη Ν. Υόρκη ακολουθώντας την πολική διαδρομή. Ο Κοκκινάκης, ταξίαρχος τότε, μαζί με τον επισμηναγό Μιχαήλ Γκορντιένκο σαν ασυρματιστή και πλοηγό, πέταξαν με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο δικινητήριο βομβαρδιστικό Ιλιούσιν ΤsΚΒ-30 (DB-3) που ονομάστηκε «Μόσκβα».
Η πτήση είχε διεθνή απήχηση και όταν ο Κοκκινάκης με τον Γκορντιένκο έφτασαν με άλλη πτήση στο αεροδρόμιο Floyd Bennett τους έγινε επίσημη υποδοχή, ενώ δέχτηκαν και τα συγχαρητήρια του Στάλιν και του Μολότοφ.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κοκκινάκης υπηρέτησε σαν πιλότος δοκιμών και αρχιεπιθεωρητής της σοβιετικής αεροπορίας. Προήχθη σε υποπτέραρχο το 1943, εποχή που κυκλοφόρησε στη Σοβιετική Ένωση και ένα τραγούδι που έλεγε «…Αν χρειαστεί θα στείλουμε τον Κοκκινάκη να βομβαρδίσει το Ναγκασάκι…».
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης τιμήθηκε για δεύτερη φορά σαν Ήρωας της Σοβιετικής Ενώσεως στις 17 Σεπτεμβρίου 1957. Τιμήθηκε σαν «Μάστερ των Σπορ» το 1959, με το «Βραβείο Λένιν» το 1960 καθώς και με άλλα βραβεία. Μεταξύ άλλων του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής (IAF) της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος από το 1961, πρόεδρος από το 1966 και επίτιμος πρόεδρος από το 1968.
Πέθανε το 1985 σε ηλικία 80 ετών.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος με πηγές από pontos-news και βικιπαίδεια (φωτογραφία: facebook greeks of Russia)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βανκούβερ: Η ομογένεια ζωντανεύει τα έθιμα του Πάσχα
Σεμινάριο για το πώς φτιάχνονται τα πασχαλινά τσουρέκια διοργάνωσαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου του Αγίου Γεωργίου στο Βανκούβερ του Καναδά.«Την πρωταπριλιά συγκεντρωθήκαμε στην κουζίνα του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου καμιά 45αριά γυναίκες κάθε ηλικίας και τρεις νεαροί και περάσαμε τρεις ώρες να μαθαίνομε τη συνταγή,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ελληνική Ομορφιά» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, παρουσία πλήθους επισκεπτών, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Ομορφιά». Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή 55 παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών εθνογραφικών κουκλών, ντυμένων με ιστορικά αυθεντικ...
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις Ελληνο-Αυστραλιανές εμπορικές σχέσεις
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ελληνοαυστραλιανών Εμπορικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων (Hellenic Australian Chambers of Commerce and Industry National Federation – HACCI NF) με θέμα «Γεφυρώνοντας τις Αγορές: Εμπορικές Προοπτικές Ελλάδ...
Διαδικτυακή διηπειρωτική εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα
Το Σάββατο, 5 Απριλίου 2025, η Ελληνική Βιβλιοθήκη Νότιας Καλιφόρνιας (Hellenic Library of Southern California, έτος ιδρύσεως 1986) και το Hellenic American Project (HAP), Department of Sociology, Queens College, CUNY διοργανώνουν την τέταρτη διαδικτυακή διηπειρωτική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα με ...
«Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας»: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού | 05.04.2025, 16:00
Τι είναι η αστρονομία και ποια η σχέση της με άλλες επιστήμες, όπως η φυσική και τα μαθηματικά; Τι είναι η σεληνογραφία; Και ακόμη πώς επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο της γης οι ηλιακές καταιγίδες; Τις απαντήσεις μας δίνει αυτό το Σάββατο 5 Απριλίου η εκπομπή «Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας», που παρουσιάζει...
Η ζωή των ναυτικών στη στεριά και εν πλω – Μέρος ‘Α | 05.04.2025, 13:00
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» κάνουν ένα αφιέρωμα στη ζωή των ναυτικών τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Στα επόμενα δύο επεισόδια, ο Γιώργος Τσιμουρής, ομότιμος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μας μιλάει για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και οι οικ...