Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Σε ερωτήματα των Ελλήνων Νεομεταναστών Αυστραλίας απάντησε ο Γενικός Πρόξενος Δ. Μιχαλόπουλος

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των διαχειριστών της διαδικτυακής ομάδας των Ελλήνων Νεομεταναστών Αυστραλίας (ΕΝΑ), ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, απάντησε το περασμένο Σάββατο το πρωί στα ερωτήματα μελών της ομάδας σχετικά με τις προσωρινές βίζες, το καθεστώς επιστροφής στην Ελλάδα και τις υπηρεσίες του Προξενείου που λειτουργούν ακόμα λόγω των περιορισμών του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, οι επαναπατρισμοί είναι το μόνο θέμα με το οποίο ασχολείται το Προξενείο αυτή την περίοδο, κατόπιν σχετικών εντολών του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι οι περιπτώσεις επαναπατρισμού αφορούν δύο κατηγορίες. Τους Έλληνες πολίτες και τους Ελληνοαυστραλούς που βρέθηκαν στην Αυστραλία όταν ξέσπασε η πανδημία και αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην επιστροφή τους λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες.

Αυτή τη στιγμή η μόνη αεροπορική εταιρία που εκτελεί δρομολόγια προς την Ελλάδα είναι η Qatar, αλλά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μιχαλόπουλος, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με δύο ακόμα αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες, προς το παρόν, εκτελούν μόνο εμπορικές πτήσεις. «Όταν ξεκινήσουν και πάλι επιβατικά ταξίδια σε καλές, ανταγωνιστικές τιμές θα κάνουμε και εμείς ανακοινώσεις για να σας ενημερώσουμε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των προσωρινών αδειών παραμονής, ο κ. Μιχαλόπουλος ξεκαθάρισε ότι, με βάση τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Alan Tudge και τα όσα άκουσε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την Καμπέρα, όπου έλαβε μέρος μαζί με άλλους 35 προξένους χωρών στη Βικτώρια, οι αποφάσεις που έχει λάβει η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν πρόκειται να μεταβληθούν. «Άρα αυτό που λένε ότι οι άδειες παραμονής που λήγουν δεν θα ανανεωθούν, το εννοούν», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στις διευκρινιστικές δηλώσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους είτε να παρατείνουν την άδεια παραμονής τους είτε να τη μετατρέψουν σε μόνιμη, ωστόσο, χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά «προσωρινά, τα οποία δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πάρα πολλούς από τους δικούς μας συμπατριώτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

«Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο που έχω να συμβουλεύσω όλους όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν διαπιστώσει πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές να μετατρέψουν την άδεια παραμονής τους, είναι να εξετάσουν άμεσα το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εισιτήρια και να επιστρέψουν στην πατρίδα» είπε ο κ. Μιχαλόπουλος και εξήγησε ότι οι λόγοι που η κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτό το μέτρο είναι καθαρά για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας.

«Η Αυστραλία δεν θα τους κλείσει την πόρτα οριστικά, η δυνατότητα επιστροφής θα είναι μια πραγματικότητα αργότερα όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η αυστραλιανή οικονομία θα μπει σε μια περίοδο που είναι πρωτόγνωρη γι’ αυτούς -πολύ γνωστή δυστυχώς σε εμάς- που λέγεται «ύφεση», και προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση επέλεξε ως μέτρο την απαλλαγή των δημόσιων ταμείων από το «βάρος» των προσωρινά εργαζόμενων στη
χώρα».

«Οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που αποχωρούν. Το μέτρο αυτό αφορά τους πάντες. Ήδη έχουν αποχωρίσει 50.000 Βρετανοί και 10.000 Γάλλοι. Ο αριθμός των Ισπανών που βρίσκονται στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα ανέρχεται σε 24.000. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους Έλληνες είναι περίπου 2.000. Από αυτούς κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι είναι σε μια μεταβατική κατάσταση, περιμένοντας την προσωρινή άδεια να μετατραπεί σε μόνιμη, αλλά κάποιοι θα χρειαστεί να φύγουν» κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας,υπογράμμισε την δήλωση του υπουργού Tudge την οποία χαρακτήρισε ως  “ξεκάθαρη” σχετικά με την πρόθεση της Αυστραλίας να δώσει προτεραιότητα στους Αυστραλούς πολίτες και στους αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Αυστραλία, και αποκάλυψε ότι όλες οι πρεσβείες των χωρών που έχουν υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται εδώ με προσωρινές βίζες, εργάζονται προς την κατεύθυνση της επιστροφής αυτών των ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους και όχι της παραμονής τους εδώ.

Στο ερώτημα που τέθηκε από μέλη της ομάδας τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης των υπέρογκων εισιτηρίων για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει κάποια επιδότηση, ο κ. Μιχαλόπουλος είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο και ενθάρρυνε όσους θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Αυστραλία να προνοήσουν για τα εισιτήριά τους έγκαιρα, όσο ακόμα έχουν κάποιες οικονομίες.

Σχετικά με τις υπηρεσίες του Προξενείου οι οποίες δεν λειτουργούν κανονικά λόγω των μέτρων που ισχύουν, ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή την περίοδο δεν εκδίδονται πληρεξούσια, ενώ και η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων έχει επηρεαστεί λόγω της διακοπής του διπλωματικού ταχυδρομείου με το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν περίμενε ότι θα συμβεί. Ο Γενικός Πρόξενος, σημείωσε, ότι όσοι χρειάζονται επειγόντως διαβατήριο για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους με τις υπηρεσίες μετανάστευσης της Αυστραλίας, μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους προκειμένου να τους χορηγηθεί σχετική βεβαίωση χωρίς, βέβαια,να πάρουν το διαβατήριο, ενώ διευκρίνισε, ότι για τους Ελληνοαυστραλούς μόνιμους κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αυστραλία με ελληνική ταυτότητα και αυστραλιανό διαβατήριο, το Προξενείο εκδίδει προσωρινά διαβατήρια προκειμένου να διευκολύνει την επάνοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Μιχαλόπουλος, τόνισε πως για όσο χρόνο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, όλα τα άλλα ταξίδια προς την Ελλάδα δεν δικαιολογούνται, εκτός από τις περιπτώσεις των κατόχων προσωρινών αδειών παραμονής στην Αυστραλία για τους οποίους επιβάλλεται η επιστροφή στην Ελλάδα και όσων Ελληνοαυστραλών ή αλλοδαπών είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Σε ότι αφορά στην επικοινωνία με το προξενείο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία,
ο κ. Μιχαλόπουλος είπε ότι ο πιο αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος αυτή την περίοδο είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαβεβαίωσε ότι όλα τα μηνύματα που αφορούν τις υπηρεσίες του προξενείου απαντώνται άμεσα.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Προξενείου είναι grgencon.mel@mfa.gr

Ολοκληρώνοντας την επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας των Ελλήνων Νεομεταναστών Αυστραλίας (ΕΝΑ), ο κ. Μιχαλόπουλος τους ευχήθηκε «ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή», ενώ αναγνώρισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί συμπατριώτες μας καθώς καλούνται να πάρουν κάποιες «αποφάσεις ζωής».

«Να ξεριζωθείς για δεύτερη φορά από τη χώρα που μετανάστευσες δεν είναι και το πιο εύκολο» είπε, αλλά υπενθύμισε ότι «είναι μια προσωρινή κατάσταση και θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής». Ωστόσο, επανέλαβε ότι η πόρτα του Προξενείου παραμένει ανοιχτή για όλους όσοι χρειάζονται καθοδήγηση για τις περαιτέρω κινήσεις τους

.«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά με βάση τα δεδομένα, αλλά ως Προξενείο είμαστε δίπλα σας για να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας μεταφέροντάς τους στην πρεσβεία αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα», κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Φωνή της Ελλάδας αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα | Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Με ξεχωριστά αφιερώματα αποχαιρετά η «Φωνή της Ελλάδας» τον σημαντικό μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου.Η δίωρη εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας «ζωντανά» είναι αφιερωμένη στο έργο το...
Το μουσικό συγκρότημα Άσμα Cordis έρχεται στη «Δική μας Πόλη» | 06.10.2024, 12:00
Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 12:00-14:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου και ώρα 04:00-06:00), η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» στη Φωνή της Ελλάδας, θα φιλοξενήσει το συγκρότημα Άσμα Cordis.  Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τέσσερις νέες κοπέλες, την Άννα-Μαρία Μαρκαντώνη, τη Γεωργί...
Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
O Αντώνης Αυγερινός είναι το Πρόσωπο της Εβδομάδας | 05.10.2024, 16:00
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός είναι το πρόσωπο της εβδομάδας, που φιλοξενεί η Μίνα Ράλλη στη Φωνή της Ελλάδας. Ο κ. Αυγερινός, καλεσμένος στην εκπομπή «Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας», το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 16:00, μας μιλάει για τον ιστορικό οργανισμό, που μετράει 15 εκατομ...