“Call to Action for the US and Greece” είναι ο τίτλος καμπάνιας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης και του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.
Ξεκίνησε μετά από τηλεδιάσκεψη που προκάλεσαν οι πρόεδροι των δύο δραστήριων φορέων της ομογένειας, στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Δικηγόρος Μάρκος Δρακωτός και ο Γιατρός, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας. Με οδηγό τις αποφάσεις, στις οποίες κατέληξε διαδικτυακή συνάντηση, οι ομογενείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνδράμουν αποφασιστικά, αφενός στη στήριξη των συμπατριωτών μας που ζουν στη Νέα Υόρκη και την ευρύτερη περιοχή και στην αποστολή βοήθειας στη δοκιμαζόμενη μητέρα Πατρίδα.
Στην τηλεδιάσκεψη, που σηματοδότησε τη συμμαχία των ομογενειακών δυνάμεων της αμερικανικής μεγαλούπολης, συμμετείχαν: Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, δεκάδες πρόεδροι ή εκπρόσωποι Συλλόγων της ομογένειας, ο Καθηγητής και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, Δρ. Άντριου Νάτσιος, ως εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Πρωτοσύγγελός της, π. Ανδρέας Βυθούλκας και ο γενικός νομικός της σύμβουλος, Γιώργος Τσουγκαράκης, καθώς και η πολιτειακή Βουλευτής του Μπρούκλιν/ Brooklyn και του Στάτεν Άϊλαντ /Staten Island, Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το νου στην Ελλάδα, οι ομογενείς αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παροχή βοήθειας στους ομογενείς της περιοχής και τη συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας προς τη μητέρα Πατρίδα, αξιοποιώντας τις σημαντικές εφεδρείες των Ελληνικών Κοινοτήτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν την πρόταση του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, προχωρούν στην αξιοποίηση φορέων αλληλεγγύης και στη δημιουργία μικρών κέντρων διανομής ειδών ατομικής προστασίας, καθώς δικτύου εθελοντών, για τη διανομή φαρμάκων και τροφίμων σε ηλικιωμένους ομογενείς.
Το Προξενείο ανέλαβε τη γνωστοποίηση της λειτουργίας των εν λόγω δομών εθελοντικής προσφοράς, σε όλη την ομογένεια των ΗΠΑ, ενώ το συντονισμό της υλοποίησής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, έχει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δικηγόρος Μάρκος Δρακωτός. Μάλιστα, υλοποιώντας τη δέσμευση φορέων που εκπροσώπησαν, η Άντζυ Ντούρου και η Στέισι Μπλιάγκου, εκ μέρους της οργάνωσης HANAK, ο Φίλιππος Βογιατζόγλου, εκ μέρους του Ιδρύματος Ελληνικής Αλληλεγγύης και ο Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντείνονται οι δράσεις παροχής υπηρεσιών και γευμάτων σε ηλικιωμένους ομογενείς. Επίσης, ο Κλέι Μέιτλαντ, της International Registries LLC, έθεσε στην διάθεση της συντονιστικής επιτροπής, πλοία με τα οποία θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.
Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν/ Brooklyn και του Στάτεν Άϊλαντ/Staten Island, που έθεσε τις υπηρεσίες της στη διάθεση των συντονιστών της εθελοντικής προσπάθειας, επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στις περιοχές όπου η πανδημία διαμόρφωσε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δηλαδή, στις πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης, όπου νοσούν, εκτός των άλλων, αρκετοί νοσηλευτές, αστυνομικοί και πυροσβέστες.
Με την καθοδήγηση του προέδρου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρα Παναγιώτη Μανώλα, η προσοχή της συλλογικής προσπάθειας επικεντρώθηκε στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, δεδομένου ότι όλα τα νοσοκομεία εξυπηρετούν μόνο τους ασθενείς από τον κορωνοϊό. Κι επειδή έχουν κλείσει και τα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε, οι ομογενείς να αξιοποιούν την τηλεϊατρική. Τούτη την ώρα, ομογενείς γιατροί, με οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, αντιμετωπίζουν τα ιατρικά ζητήματα των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, με προτεραιότητα σε εκείνους που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η καμπάνια αλληλεγγύης στην οποία κατέληξε η τηλεδιάσκεψη των ομογενών προβάλλεται από το ραδιόφωνο “Cosmos FM” και το τηλεοπτικό κανάλι “New Greek TV“, οι επικεφαλής των οποίων, Στέλιος Τακετζής και Γιάννα Νταρίλη αντίστοιχα, συνέβαλαν στην οριοθέτηση των ξεκάθαρων και ρεαλιστικών στόχων που έθεσε η συμμαχία των ομογενειακών φορέων της Νέας Υόρκης.
Επιμέλεια: Αθανάσιος Χούπης