Η γνωστή ομογενής φωτογράφος, Έφη Αλεξάκη, θα πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με την έκθεσή της με τίτλο «Σκόπευτρο» (Viewfinder) στο Ελληνικό Μουσείο (Hellenic Museum) στη Μελβούρνη στις 25 Ιανουαρίου, στις 11πμ. τοπική ώρα, όπως δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος.
Η έκθεση αυτή συνοψίζει την 40ετή της σταδιοδρομία καταγράφοντας και μελετώντας την ελληνοαυστραλιανή εμπειρία.
Η Έφη Αλεξάκη και ο σύζυγός της, Λέοναρντ Γιανισέφσκι (Leonard Janiszewski), καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie, είχαν την ιδέα για την έκθεση το 2022, όταν γιόρταζαν 40 χρόνια έρευνας και φωτογράφησης της Eλληνοαυστραλιανής ιστορίας και σύγχρονης εμπειρίας.
«Έχουμε συγκεντρώσει ένα σημαντικό αρχείο, έχουμε δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε περιοδικά, έχουμε παρουσιάσει εκθέσεις εντός κι εκτός Αυστραλίας και επιπλέον έχουμε συμμετάσχει στη δημιουργία ταινιών και θεατρικών παραγωγών», δήλωσε η κ. Αλεξάκη στον «Νέο Κόσμο». «Έτσι, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αναδρομή και να αξιολογήσουμε το έργο μας, καθώς και να προσδιορίσουμε το επόμενο στάδιο της διαδρομής μας».
Η νέα συλλογή «Σκόπευτρο», που βασίζεται στο βιβλίο και την έκθεσή τους του 2022, «Effy Alexakis: Forty Photographs – A Year at a Time» (Έφη Αλεξάκη: Σαράντα φωτογραφίες – Ένας χρόνος κάθε φορά)», εστιάζει σε τέσσερις σημαντικές θεματικές περιοχές της έρευνας και της φωτογραφίας τους. Αυτές είναι η ελληνοαυστραλιανή ιστορία (In Their Own Image: Greek-Australians), η παλιννόστηση, η εγκατάσταση και η ταυτότητα (Images of Home: Mavri Xenitia), οι υβριδικές ταυτότητες (Binding Threads) και η φιλανθρωπία (The Heart of Giving: Father Nektarios’ Soup Kitchen).
Η κα Αλεξάκη εξηγεί ότι η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε όταν γνώρισαν τη Sarah Craig, Διευθύνουσα Σύμβουλο και Επικεφαλής Συντήρησης του Ελληνικού Μουσείου, μέσω του ακαδημαϊκού Δρα Αντώνη Πιπέρογλου, ο οποίος λάτρεψε την πρότασή τους γι’ αυτή την έκθεση.
«Μαζί με τη Σάρα και το προσωπικό της αναπτύξαμε μια πλήρως επαγγελματική έκθεση, σχεδιασμένη στιλιστικά και χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία (QR codes αντί για φυσικούς πίνακες με εκτεταμένες λεζάντες για κάθε φωτογραφία) που επέτρεψε στα αισθητικά στοιχεία της φωτογραφίας μου να ταιριάξουν καλά στο χώρο», δήλωσε η ίδια.
Η έκθεση έτυχε καλής υποδοχής και παρατάθηκε έως τις 24 Μαρτίου, με την επιτυχία της να ωθεί την κ. Αλεξάκη να προσεγγίσει την κ. Craig με την ιδέα της διεξαγωγής αυτής της ομιλίας.
«Ο Λέοναρντ και εγώ θα ξεναγήσουμε τους παρευρισκόμενους (συνήθως μια μικρή ομάδα) στον χώρο της έκθεσης παρέχοντας προσωπικές πληροφορίες για τις φωτογραφίες και τις σχετικές ιστορίες και θέματα κάθε ενότητας, τονίζοντας τη σημασία των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε η καλλιτέχνης στον «Νέο Κόσμο».
Η κα Αλεξάκη εκφράζει τον ενθουσιασμό της που βλέπει ανθρώπους να αναγνωρίζουν ομοιότητες με τις οικογενειακές τους ιστορίες στις φωτογραφίες και επισημαίνει τη σημασία της έκθεσης για την ευρύτερη κοινότητα. Παρά το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, εκφράζει την ελπίδα ότι όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα εκτιμήσουν τη συλλογή. Υπογραμμίζει ότι η έκθεση αναδεικνύει τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και όλων όσων ήλθαν σε επαφή μαζί τους στην Αυστραλία, από τους αυτόχθονες πληθυσμούς έως τις άλλες ομάδες μεταναστών.
«Η κατανόηση αυτής της αντίληψης από το ευρύ κοινό είναι μια από τις μακροχρόνιες κινητήριες δυνάμεις μας. Η έκθεση υπογραμμίζει αυτό – ότι η ελληνοαυστραλιανή ιστορία είναι ευρέως σημαντική. Είναι μέρος της ιστορίας των ανθρώπων της Αυστραλίας», δήλωσε η φωτογράφος που εδρεύει στο Σίδνεϊ.
Η ανοιχτή ομιλία θα επιτρέψει, επίσης, στην κ. Αλεξάκη να δώσει το πλαίσιο κάθε φωτογραφίας, εξηγώντας ποιοι είναι οι εικονιζόμενοι, τι ήταν το σημαντικό στη ζωή τους, το περιβάλλον που έζησαν, τις ελπίδες, τα όνειρα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους κ.λπ.
«Θέλω οι φωτογραφίες να αποκαλύπτουν, όχι μόνο τα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά και το πλαίσιο της ζωής τους», δήλωσε η ίδια.
«Ελπίζω οι άνθρωποι να αισθανθούν ότι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα μου δεν είναι μια γρήγορη λήψη, αλλά μια διαδικασία που είναι μια σχέση που καθοδηγείται από την πάροδο του χρόνου. Το να μιλάω για το πώς ασχολούμαι με τη φωτογραφία είναι κάτι που σταθερά γοητεύει το κοινό, πράγμα που το δέχομαι με ταπεινότητα αλλά και ευχαρίστηση», κατέληξε η κα Αλεξάκη.
Πηγή: Νέος Κόσμος
Φωτoγραφίες: Hellenic Museum