Στέλιος Τσουκιάς: Γράφοντας ελληνική μουσική στο Λονδίνο

Ο Στέλιος Τσουκιάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, αλλά πλέον ζει μόνιμα στο Λονδίνο κι εργάζεται ως Data Scientist. Πώς είναι άραγε να κατοικείς στο Λονδίνο και να κάνεις ελληνική μουσική; «Στην αρχή ένιωθα πως ήμουν σε ένα κελί», λέει. «Ήταν όλο τόσο ξένα, διαφορετικά, απρόσωπα, μουντά».

«Όμως η νοσταλγία κρύβει μεγάλη δύναμη, είναι κινητήριος μοχλός. Βασανιστική, αλλά, αν τη χρησιμοποιήσεις σωστά, μπορεί να γεννηθεί κάτι πολύ έντονο. Ήρθα αντιμέτωπος με την ύπαρξή μου και ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσω ήταν δημιουργώντας μουσική στο δωμάτιό μου. Τώρα, όταν κοιτάω πίσω, νιώθω ότι ήταν δώρο αυτό που συνέβη. Μολονότι ήμουν μακριά από την Ελλάδα, η ανάγκη να γράψω στη γλώσσα μου ήταν λυτρωτική».

Ο Στέλιος ετοιμάζει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ. Στη μουσική του είναι έντονο το ροκ στοιχείο, παντρεμένο με παράδοση. Μπαίνοντας στην εφηβεία επηρεάστηκε από τη μουσική των Bob Marley, Red Hot Chili Peppers, Active Member, Τρύπες, αλλά και σπουδαίων Ελλήνων όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Ακης Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Ερωτώμενος κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γύριζε στην Ελλάδα, αφήνοντας μια καλή δουλειά που έχεις ως Data Scientist απαντά πως έχει βάλει σκοπό να γυρίσει και πιστεύει πως «θα βρεθεί η ισορροπία και η εξίσωση θα εμπεριέχει μόνο τέχνη κάποια στιγμή».

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών