Την ψηφιακή έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος, ως Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Κληρονομιά» θα εγκαινιάσει την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Κύριο έκθεμα είναι το γνωστό χειρόγραφο «05» του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, σύμφωνα με ενημέρωση από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Το χειρόγραφο δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα και εξιστορεί -μέσα από μια πλούσια εικονογράφηση- τη ζωή και τα έπη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του.
Το χειρόγραφο του 14ου αι. αντιγράφηκε, όπως επισημαίνεται, από βυζαντινούς καλλιγράφους για την προσωπική βιβλιοθήκη του Αλέξιου ΙΙΙ Κομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, και κοσμείται από 250 μικρογραφίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του χειρογράφου, πρόκειται ουσιαστικά για τη διήγηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, που κατέληξε στη μακρινή Ινδία, μεταφέροντας, μέχρι εκεί, τα ιδεώδη και τις αξίες του ελληνικού πνεύματος που διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη. Η συγκεκριμένη διήγηση έγινε το μεγαλύτερο σε διάδοση μυθιστόρημα στον Μεσαίωνα, μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες, ξεπερνώντας τα όρια θρησκειών και πολιτισμών και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ιστορικούς, λογοτέχνες, ακόμη και σκηνοθέτες.
Το υλικό αυτό ψηφιοποιήθηκε και παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως Βυζαντινή κληρονομιά. Η μαρτυρία ενός βυζαντινού χειρογράφου». Τα γεγονότα της διήγησης μεταφέρονται στον επισκέπτη μέσα από ολογράμματα και τρισδιάστατες προβολές.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ