Μετά την Αίγυπτο και την Ελλάδα, συνεχίζεται στην Κύπρο το ταξίδι των Απόδημων Νέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Νόστος – Επιστροφή στις ρίζες».
Οι 15 νέοι έγιναν δεκτοί την Τρίτη 3 Αυγούστου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ συναντήθηκαν και με τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας αρμόδιο για τους Αποδήμους Φώτη Φωτίου.
Παρουσιάζοντας τους νέους της ομάδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Επίτροπος Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των Προέδρων των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα, ήδη, έχουν επισκεφθεί και τις άλλες δύο χώρες της τριμερούς συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι είναι Αιγυπτιώτες με κυπριακές και ελλαδικές ρίζες, καθώς και παιδιά της Διασποράς που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Πολιτισμό και την Ιστορία των τριών χωρών.
Μιλώντας στους νέους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού τους καλωσόρισε θερμά είπε, μεταξύ άλλων, πως «ένα όραμα όταν κτίζαμε τη συνεργασία, ήταν το πώς αξιοποιείται, πέραν των άλλων δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, η σταθερότητα και η συνεργασία σε σωρεία θεμάτων, όπως η Ενέργεια, η Τεχνολογία, η Εκπαίδευση, το Εμπόριο, ο Τουρισμός. Ένα από τα οράματα ήταν πώς να έχουμε, χάρη της κύριας επιδίωξης που είναι η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και για τους διαμένοντες στη Διασπορά. Το όραμα, επίσης, ήταν, με τη βοήθεια πάντοτε του Επιτρόπου Προεδρίας, να δούμε πώς αξιοποιούμε, πέραν τους επιχειρηματικού κόσμου, τους νέους που αποτελούν το μέλλον, μέσα από τις χώρες διαμονής τους για να συνεισφέρουν στον κοινό στόχο».
Πρόσθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι κατά την παραμονή σας θα δείτε από κοντά και την επικρατούσα, δυστυχώς, κατάσταση στην Κύπρο που εδώ και 47 χρόνια, το ένα τρίτο του εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία η οποία δεν συνεργάζεται και δεν εφαρμόζει, δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αντιθέτως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Πέραν του να γίνεται αυτόπτες μάρτυρες της διαχωριστικής νεκρής ζώνης και των συρματοπλεγμάτων, όμως, θα γνωρίσετε τον πολιτισμό, τις βαθιές ρίζες και τις παραδόσεις που συνδέουν τις χώρες μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε κράτη με πολιτισμό χιλιάδων ετών και οι ρίζες αυτές είναι ο συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στις τρεις χώρες οι οποίες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας.
Χθες Τετάρτη 4 Αυγούστου, οι 15 Απόδημοι νέοι έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου που τόνισε τη σημασία των ισχυρών δεσμών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και τη συμβολή της τριμερούς συνεργασίας στην προώθηση των κοινών στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνεργασία αυτή, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, είναι ακόμη πιο αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη τις εντεινόμενες προκλήσεις, περιλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Εξέφρασε δε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στήριξη Ελλάδας και Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τόνισε τη σημασία της διπλωματίας ως πολύ σημαντικού εργαλείου στον αγώνα για επικράτηση του διεθνούς δικαίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο των νέων που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, το μέλλον, προς επίτευξη αλλαγών, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες στον σημερινό κόσμο. Υπογραμμίζοντας δε ότι τα θέματα που απασχολούν τους νέους συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές της, η κα Δημητρίου εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει μέσω συγκεκριμένων δράσεων στην προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη Διασπορά, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της ανάδειξης της σημασίας της πολιτιστικής διπλωματίας.
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας