Η μεγάλη πλειοψηφία των Μεξικάνων ανησυχούν περισσότερο για την φτώχεια και την εγκληματικότητα που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης παρά για την πανδημία του κορωνοϊού τονίζει ο Τάκης Μίχας, δημοσιογράφος που βρίσκεται αυτή την περίοδο στη πόλη Μοριάλες του Μεξικού.
Ο ίδιος επικαλείται μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε και έδειξε πως πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θεωρούσε κυριότερο πρόβλημα την οικονομική κρίση που προκαλούν τα μέτρα εναντίον του κορωνοϊού και πολύ λιγότερο την πανδημία.
Ο κόσμος ανησυχεί ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία σε μια χώρα που συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού δεν ζει από το κράτος, απο το σταθερό μισθό σε μια ιδιωτική εταιρία και τις αποταμιεύσεις της αλλά με τα λεφτά που βγάζει μέρα με τη μέρα.
Αν δεν υπάρχουν δουλειές και ο άλλος πεινάει, θα πάει να εργασθεί για τα καρτέλ ναρκωτικών.
Στο Μεξικό, η εγκληματικότητα είναι υψηλή και υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που είναι πλήρως εξοπλισμένες με βαρύ οπλισμό και γίνονται συχνά οδομαχίες. Μέχρι και χρήση τανκ έχει γίνει, πρόσθεσε.
Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Μεξικανού μεγαλοεπιχειρηματία Ricardo Salinas Pliego με περιουσία άνω των 11 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes που τάχθηκε εναντίον των μέτρων απομόνωσης λέγοντας πως “Στο Μεξικό δεν πεθαίνουμε από τον ιό αλλά από την πείνα”.
Ακόμη κι ο δημοφιλής πρόεδρος της χώρας Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) που έλαβε την απόφαση για τα μέτρα απομόνωσης πήγε και έφαγε σε ένα λαϊκό εστιατόριο της πόλης του Μεξικού σε μια χειρονομία υποστήριξης προς τους μικροεπιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθυσμός του Μεξικού είναι νέος και η μέση ηλικία γύρω στα 30 χρόνια σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που είναι πάνω από τα 40.
Ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους ηλικιωμένους και γι’αυτό ίσως δεν ανησυχούν τόσο για τον Covid-19 στο Μεξικό που έχει νεαρό πληθυσμό.