Το πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, δημιουργεί το “Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος”.
Το Κέντρο δημιουργήθηκε σ’ ένα πανέμορφο, μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών και αποτελεί την κοιτίδα της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου.
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!» δήλωσε η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” κα. Αναστασία Μήλιου.
Η εκμετάλλευση των δελφινιών για παραστάσεις προς τέρψη παιδιών και ενηλίκων έχει αρχίσει να στηλιτεύεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις όλου του κόσμου. Ωστόσο, ο διεθνής Νόμος απαγορεύει την απελευθέρωσή τους στην ανοικτή θάλασσα.
Το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” αποφάσισε να δώσει λύση. Μετά από εκτεταμένες μελέτες, επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα δελφίνια που τελούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας και κάτω από παρακολούθηση και σε προστατευμένες συνθήκες κητοειδή θα μπορούν να ανακτήσουν το ένστικτο του κυνηγού και στην πορεία να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξήγησε η κα. Μήλιου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το «Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με γνώμονα το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν αντίστοιχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη».
Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από News 24/7