Σύδνεϋ: Εκδήλωση με ομιλίες και γευσιγνωσία για την ελιά

Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, σε συνεργασία με το Μουσείο Chau Chak Wing και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Αυστραλία, διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ., στο Chau Chak Wing Museum, εκδήλωση αφιερωμένη στο ιερό δέντρο της ελιάς.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ της πόλης που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ, θα περιλαμβάνει γευσιγνωσία και δειγματισμό ελληνικών και αυστραλιανών προϊόντων με κύριο συστατικό τους την ελιά.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ελιά αποτελεί θεϊκό δώρο. «Θα σας δωρίσω ένα δένδρο», είπε η θεά Αθηνά και χτύπησε με τη λόγχη της το βράχο της Ακρόπολης από όπου ξεφύτρωσε ένα δένδρο ελιάς. «Ο καρπός του δέντρου θα σας τρέφει, τα φύλλα του θα σας δίνουν σκιά και ο κορμός του θα γίνει καύσιμο υλικό». Σαν αποτέλεσμα το δέντρο της ελιάς αποτελεί «ιερό σύμβολο» από αρχαιοτάτων χρόνων για όλους τους Έλληνες, αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σοφίας και θριάμβου.

Με αφορμή τον πολλαπλό συμβολισμό της Ελιάς, η αρχαιολόγος Dr Tamara Lewit από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Υγρός Χρυσός: ελαιόλαδο στον αρχαίο κόσμο», τονίζοντας την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της ελιάς στην περιοχή της Μεσογείου. Θα ακολουθήσει ομιλία της Εμπορικής Ακολούθου της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Χρύσας Προκοπάκη, με θέμα την σημασία της ελιάς και των προϊόντων της στην σύγχρονη Ελληνική οικονομία, πολιτισμό και ταυτότητα.

Τις δύο παραπάνω ομιλίες θα πλαισιώσει η ανάγνωση του νικητήριου συγγραφικού κειμένου του 1ου Ελληνικού Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού Ελληνοαυστραλιανής Νεολαίας στην κατηγορία Δημιουργικής Γραφής ηλικίας 19-24, από την συγγραφέα Έμιλυ Παπαγιανόπουλος με τίτλο “Olive Oil and Cloud Watching”.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με γευσιγνωσία και δειγματισμό ελληνικών και αυστραλιανών προϊόντων με κύριο συστατικό τους την ελιά.

Πηγή: sbs.com