Ένα καινούργιο εγχείρημα παρουσιάζει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.
Πρόκειται για τη δράση “ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ” μία διαδικτυακή επικοινωνία με ενδιαφέροντες ανθρώπους, Έλληνες και Φιλέλληνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν εμπειρίες ζωής, επιτυχίες, σχέδια για το μέλλον, καθώς και οράματα.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: “Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές. To καινούριο μας εγχείρημα στοχεύει σε μια άμεση, φυσική, ελεύθερη, απόλυτα αβίαστη και ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Στην συνάντηση-παρέα μας δύνανται να συνδεθούν Έλληνες και Φιλέλληνες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι, που τούς συγκινεί ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Ιστορία, ο Ελληνικός Κόσμος.”
Συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, ώρα 20.00. η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τον φιλόλογο, ποιητή, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, Δημήτριο Γιαλαμά.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να συνδεθούν στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://us02web.zoom.us/j/86152781160
Ο Δημήτρης Γιαλαμάς, (Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1960, Αθήνα) είναι Σύμβουλος μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ποιητής, φιλόλογος. Το 1996, άρχισε να διδάσκει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και το 1997 έγινε ο πρώτος επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλολογική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov». Ταυτόχρονα (από το 1994) κατέχει τη θέση του Συμβούλου Πολιτισμού στην Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986), από τότε ζει και εργάζεται στη Ρωσία. Yποστήριξε διδακτορική διατριβή στη Φιλολογική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας υπό την καθοδήγηση του Μπόρις Ουσπένσκι, και το 1992 παρουσίασε τη διατριβή του “Οι Φιλολογικές Δραστηριότητες των Αδελφών Likhudov στη Ρωσία”, η οποία ήταν αφιερωμένη στα πρώτα βήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία και τα θεωρητικά και φιλολογικά της θεμέλια. Τον Ιούνιο του 2001 υποστήριξε υφηγεσία με θέμα «Η σημασία των δραστηριοτήτων των αδελφών Λειχούδη υπό το φως των ελληνικών, λατινικών και σλαβικών χειρογράφων και εγγράφων από ρωσικές και ευρωπαϊκές συλλογές».
Είναι συγγραφέας ποιητικών συλλογών «Ο νυχτερινό καλπασμός του Paul Revere» (Αθήνα, 1980), «Ένας κόσμος χωρίς ποιητές» (Μόσχα, 2004. Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και ρωσικά / Μετάφραση από την Irina Kovaleva), «Little Girls Canot Be» (Μόσχα, 2006. Δίγλωσση έκδοση) στα Ελληνικά και τα Ρωσικά / Μετάφραση της Ιρίνα Κοβαλέβα). Είναι συγγραφέας του λιμπρέτου της όπερας «Σταθμός» (μουσική. Alexei Syumak) και της σκηνικής καντάτας «Θεές από το αυτοκίνητο» (μουσική. Andreas Mustukis), σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Kirill Serebrennikov (μαέστρος Θεόδωρος Τρέντζης) το 2008 στο φεστιβάλ «Territory» στη Μόσχα, καθώς και της όπερας. “Αστεροειδής 62” (μουσική. Ντμίτρι Κουρλυάνδσκι). Συγγραφέας ποιητικών κειμένων για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. «Kizhe» του A.P. Chekhov (σκηνοθέτης Kirill Serebrennikov). Συγγραφέας του λιμπρέτου “Requiem” (μουσική. Alexei Syumak) είναι η πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. A.P. Chekhov (σκηνοθέτης Kirill Serebrennikov).
Το 2014, το Perm Academic Opera and Ballet Theatre παρουσίασε την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Ντμίτρι Κουρλάντσκυ «Nosferatu» σε λιμπρέτο του Δημήτρη Γιαλαμά, ειδικά γραμμένο για το θέατρο, σε σκηνογραφία Γιάννη Κουνέλλη και σκηνοθέτη το Θεόδωρο Τερζόπουλο.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας http://www.hecucenter.ru/gr/
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος