ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 21:00 - 23:00
Μουσικό Κουτί
ΕΠΟΜΕΝΟ 23:00 - 00:00
Τα Ξωτικά της Παράδοσης
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Διασποράς πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο του του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με τη συμμετοχή από την Αυστραλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη.

Στη συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πατρίδας και διασποράς» συμμετείχαν επίσης ο Γεώργιος Πρεβελάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και μόνιμο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και ο Εντυ Ζεμενίδης, Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου (ΗΠΑ).

Κατά τη συζήτηση εξετάσθηκε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη σχέση της ομογένειας με την Ελλάδα, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών στο μέλλον.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση στην Αυστραλία, ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ότι μετά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ‘60 και μέχρι  την οικονομική κρίση, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Αυστραλία.

«Με το ξέσπασμα της κρίσης και σύμφωνα με έρευνα του Δρ Τάσου Τάμη, περίπου 90.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αυστραλία, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν διπλή υπηκοότητα,» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων ήταν μέλη της μεσαίας τάξης που αποτελούσαν επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, σε αντίθεση με τους μετανάστες της μεταπολεμικής περιόδου. Ανέφερε επίσης ότι η Διασπορά δεν είναι πλέον ομοιογενής.

Συζητώντας το θέμα της ελληνικότητας και διατήρησης και προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και των παραδόσεων και ιδιαίτερα της γλώσσας μας, ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητάς μας και του πολιτισμού μας και ανέφερε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση τι θα συμβούλευε την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει για να βελτιώσει τις σχέσεις με τη διασπορά, ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ανοιχτή στον πολυπολιτισμό και να έχει μια προοδευτική προσέγγιση του υπόλοιπου κόσμου. Προέτρεψε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αναθεώρηση του γραφειοκρατικού συστήματος που θα της επιτρέψει να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

 

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου