Την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυσή του γιόρτασε το περασμένο Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, το Δίκτυο Ηνίοχος των Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, πραγματοποιώντας διαδικτυακά αναδρομή-απολογισμό της διαδρομής του και τιμώντας τα μέλη και τα στελέχη του που συνέβαλαν στη δημιουργία του, θέτοντας νέους στόχους και προχωρώντας σε νέες συνεργασίες με τη διεύρυνσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας ότι “ωρίμασε πλέον ο χρόνος για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση”. Ο υφυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους αυτοδιοικητικούς ομογενείς χωρών της Ευρώπης και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει. “Η ενεργή συμμετοχή σας στα κοινά αποτελεί ισχύ για τον ελληνισμό. Διακονείτε όχι μόνο την ομογένεια, αλλά και τις χώρες που ζείτε”, τόνισε.
“Έχετε μεγάλη, άδολη και αγνή αγάπη για την Ελλάδα”, είπε στους συμμετέχοντες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη είναι σήμερα κομβικός και διαχειρίζονται με επιτυχία μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, κ.ά. Οι Περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να αλλάξουν σήμερα μια κοινωνία από κάτω προς τα πάνω, τόνισε και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Έλληνες σε ευρωπαϊκές χώρες “ισχυρή δύναμη του ελληνισμού”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, κ.ά.
Στις 27 Νοεμβρίου του 2001 το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ξεκινούσε τη λειτουργία του μετά την πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών-Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως είπε η αντιδήμαρχος Σόλιγκεν Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη, τότε, 110 αιρετοί ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το θεσμό που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη. “Προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία γέφυρας με την πατρίδα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”, επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι και στην Επανάσταση του 1821 οι Έλληνες της διασποράς διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης είναι ένας θεσμός με μέλη του τους εκτός ελληνικής επικράτειας ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ευρώπης, που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις τοπικές ή περιφερειακές αρχές και διοικήσεις των τόπων κατοικίας τους και συμμετέχουν ενεργά σ΄ αυτό πάνω από 400 αιρετοί της αυτοδιοίκησης, από το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μέσα από την καθημερινή του λειτουργία, αποτελεί έναν επιπλέον χώρο διαλόγου και ανάληψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής ομογένειας και της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ