Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Τα γενέθλια του Ελληνισμού της Αυστραλίας!

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τότε που (αποδεδειγμένα) πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά οι Έλληνες στην Αυστραλία. Και λέμε αποδεδειγμένα, γιατί κατά καιρούς διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν εδώ λίγο μετά τον… Κάπτεν Κουκ!

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους, ήταν 27 Αυγούστου 1829 όταν έφτασαν στο Σίδνεϊ ως βαρυποινίτες, επτά Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν μόνιμα εδώ από τις βρετανικές Αρχές, γλιτώνοντας έτσι τα χειρότερα, δηλαδή την εκτέλεση.
Ήταν επτά ναυτικοί, που είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

Ο αείμνηστος καθηγητής και ιστορικός, Μιχάλης Τσούνης (από την Αδελαϊδα), είχε γράψει στο «Νέο Κόσμο» ότι οι επτά Έλληνες δεν ήταν «πειρατές» αλλά «πατριώτες» που εμπόδιζαν τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.

Μην ξεχνάμε ότι το 1827, όταν συνελήφθησαν οι επτά ναυτικοί στη Μεσόγειο συνεχιζόταν ο αγώνας των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού.
Σύμφωνα με τα αυστραλιανά αρχεία, οι Έλληνες που στάλθηκαν εξόριστοι το 1829 στην Αυστραλία ήταν το πλήρωμα της σκούνας «Ηρακλής», με πλοίαρχο τον Αθηναίο, Αντώνη Μανώλη, και έξι νεαρούς ναυτικούς από την Ύδρα: τους Δαμιανό Νίνη, Γκίκα Βούλγαρη, Γεώργιο Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέα. Είχαν «κουρσέψει» το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Άλκηστη», χωρίς να πειράξουν τους Βρετανούς ναυτικούς, στις 29 Ιουλίου 1827 έξω από τη Μάλτα.

Δύο μέρες αργότερα, τους έπιασε το βρετανικό πλοίο «Gannet» που εκτελούσε περιπολίες στα νότια της Κρήτης, οδηγώντας τους στη Μάλτα όπου και καταδικάστηκαν.

Υπάρχουν πληροφορίες, πάντως, ότι κάποιοι Έλληνες έφθασαν εδώ νωρίτερα, όπως ο Γεώργιος Παππάς, που φέρεται ότι βρέθηκε σε αυστραλιανό έδαφος το 1814, ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού. Παντρεύτηκε μια ιθαγενή (Αβορίγινα), εγκατέλειψε το πλοίο του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ. Παλιές αυστραλιανές εφημερίδες του 1900, αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες που φέρεται ότι έφτασαν στην Αυστραλία μεταξύ των ετών 1803 και του 1820. Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Όμως αυτές τις μέρες είχε γενέθλια και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης!

Συγκεκριμένα, πριν από 122 χρόνια, 57 Έλληνες που ζούσαν στη Μελβούρνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ελληνική Κοινότητα. Τότε, δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι ο οργανισμός αυτός θα εξελισσόταν στον ιστορικότερο και μαζικότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας με το εντυπωσιακό μέγαρό του που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ιδρύθηκε το 1897 και είναι γηραιότερη από την Αυστραλιανή Συνομοσπονδία. H ιδρυτική συνέλευση της Κοινότητας αποφασίστηκε στις 22 Αυγούστου 1897.

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια και στο Ντιτρόιτ
Σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ χτυπάει σήμερα η καρδιά της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, όπου θα διεξαχθούν οι αντίστοιχες παρελάσεις για την 204η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στις οποίες αναμένεται να συμμετέχουν ομογενείς κάθε ηλικίας από συλλόγους, κοινότητες και οργανισμούς. Κοινό σημείο τω...
Τον Γιάννη Λοβέρδο υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο υποδέχθηκε, χθες Σάββατο 5 Απριλίου, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Yφυπουργό συνόδευε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά. ...
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Βουλή της Βικτώριας
Σε μια ιστορική στιγμή για την Πολιτεία της Βικτώριας, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, τρεις βουλευτές αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του πολιτειακού Κοινοβουλίου στην Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, γεγονός που καταγράφθηκε στα Πρακτικά της Βουλής. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ω...
Θεατρική παρουσίαση του βιβλίου “Ερωτήματα” του Νίκου Γραικού στις Βρυξέλλες
Ο Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών την Κυριακή, 6 Απριλίου 2025 στις 18.00, στο ART BASE, 29 rue des Sables, στις Βρυξέλλες, φιλοξενεί το Νίκο Γραικό, σε μια θεατρική παρουσίαση του βιβλίου του «Ερωτήματα – Μια ζωή γεμάτη ερωτηματικά και θαυμαστικά» (το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Συρτά...
Βανκούβερ: Η ομογένεια ζωντανεύει τα έθιμα του Πάσχα
Σεμινάριο για το πώς φτιάχνονται τα πασχαλινά τσουρέκια διοργάνωσαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου του Αγίου Γεωργίου στο Βανκούβερ του Καναδά.«Την πρωταπριλιά συγκεντρωθήκαμε στην κουζίνα του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου καμιά 45αριά γυναίκες κάθε ηλικίας και τρεις νεαροί και περάσαμε τρεις ώρες να μαθαίνομε τη συνταγή,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ελληνική Ομορφιά» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, παρουσία πλήθους επισκεπτών, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Ομορφιά». Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή 55 παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών εθνογραφικών κουκλών, ντυμένων με ιστορικά αυθεντικ...