ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 21:00 - 22:00
Ο Δημιουργός της Εβδομάδας
ΕΠΟΜΕΝΟ 22:00 - 23:00
Οι Έλληνες Τζαζίστες
Πανταζής Τσάρας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θεόδωρος Λιβάνιος: Τρεις έρευνες για τη διαρροή των e-mails των αποδήμων

«Από ημέρα σε ημέρα αναμένουμε από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ να εκδώσει το σχετικό της πόρισμα σχετικά με τη διαρροή των emails των αποδήμων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών -ο οποίος προ ημερών επισκέφτηκε την Αυστραλία- ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη τρεις έρευνες: μια από την Εισαγγελία, μια άλλη από την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και μία έρευνα εσωτερικού χαρακτήρα που διεξάγεται από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ και έχει θεσπιστεί από τον ν.4622 και προΐσταται δημόσιος υπάλληλος.

Ο εσωτερικός αυτός έλεγχος της Μονάδας του ΥΠΕΣ δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Μετά τις ανακοινώσεις των παραιτήσεων στις 15 Μαρτίου (σ.σ. του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ Νίκου Θεοδωρόπουλου), η Μονάδα, ζήτησε άλλες δύο εβδομάδες προθεσμία για να ολοκληρώσει την έρευνά της. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει γενικούς διευθυντές, προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων, υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές τις Διευθύνσεις. Αναμένουμε από ημέρα σε ημέρα να εκδώσει το σχετικό της πόρισμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως το ΥΠΕΣ συνεργάζεται πλήρως σε ό,τι στοιχεία ζητούν για τη δική τους έρευνα της υπόθεσης που διεξάγουν τόσο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όσο και η Εισαγγελία. Ο κ. Λιβάνιος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δε γνωρίζω το πόρισμα κανενός από τους τρεις ελέγχους καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσίες» σημειώνοντας πως «εάν γνωρίζαμε το οτιδήποτε, τότε αυτό θα ήταν μεμπτό».

Επισήμανε, πως η έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα και κυρώσεις και η έρευνα της Εισαγγελίας να αποδώσει και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους. Η έρευνα της Μονάδας του ΥΠΕΣ έχει κυρίως να κάνει σχετικά με την ασφάλεια των διαδικασιών και των Αρχείων και το εάν χρειάζεται η αναβάθμισή τους. Τα πορίσματα «και των τριών αυτών ερευνών, τα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απέρριψε -σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά κυρίως από αναρτήσεις και δημοσιεύματα- ότι ήταν κοινή η λίστα των emails που χρησιμοποιήθηκαν από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αυτή της 1ης Μαρτίου του ΥΠΕΣ που χρησιμοποιήθηκε για να τους υπενθυμίσει τη δυνατότητα εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξ αποστάσεως το 2024.

Απόδειξη, όπως προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος, είναι ότι «άτομο που δεν πήρε αυτό το ενημερωτικό e-mail από το ΥΠΕΣ γιατί είχε προβεί στις ενέργειες που έπρεπε, έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή».

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε ότι «η υπόθεση μυρίζει άσχημα και φαίνεται ότι το ΥΠΕΣ αλλά και η κυρία Ασημακοπούλου να μην έχουν πει όλη την αλήθεια». Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί, είπε ο βουλευτής «δε μας ικανοποιούν».

Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το ποιος διεξάγει την εσωτερική έρευνα του ΥΠΕΣ και ποια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Επίσης, ποια είναι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικού ότι οι διευθύνσεις των emails διέρρευσαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ έγινε την περίοδο μεταξύ της υπουργίας του κ. Βορίδη και της κυρίας Κεραμέως (δηλαδή ανάμεσα στις εθνικές εκλογές του 2023).

Χαρακτήρισε περίεργη τη σύμπτωση ότι η αποστολή των emails από την κυρία Ασημακοπούλου σε απόδημους έγινε μεταξύ λίγων ωρών ή και λεπτών από την αποστολής σχετικών emails από το ΥΠΕΣ. Ρώτησε, επίσης, εάν οι παραιτήσεις των δύο γραμματέων αλλά και η απόσυρση από τις ευρωεκλογές της κυρίας Ασημακοπούλου ήταν οικειοθελείς ή τους ζητήθηκαν.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ A. M. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι τη δική της απάντηση στις καταγγελίες αποδήμων για τα e-mails που στάλθηκαν από το γραφείο της, έδωσε πρόσφατα, με επιστολή της η κα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επισήμανε ότι τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων περιήλθαν στα χέρια της, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Ανέφερε δε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από την εγγραφή των αποδήμων στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.

Επικαλέστηκε δε απόφαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η οποία προβλέπει «την παροχή, στους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, από τα Μητρώα των δικηγορικών συλλόγων, όλων των στοιχείων επικοινωνίας των δικηγόρων-εκλογέων για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και τόνισε ότι πρέπει πλέον να εκλείψουν οι όποιες ανησυχίες τους για την ασφάλεια των δεδομένων που περιήλθαν στην κατοχή της.

Από το περιβάλλον του κ.Θεοδώροπουλου πάντως, σημειωνόταν ότι ο νόμος του 2019, που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση δεν είχε αυστηρό πλαίσιο για την διάθεση των εκλογικών καταλόγων και όριζε επιφύλαξη για την διάθεση των e-mails (και όχι χρήση) σε αντίθεση με το νόμο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ και εξαιρούσε πλήρως e-mails & τηλέφωνα.

Πηγή: Νέος Κόσμος