Η Λουίζ Χίτσκοκ, καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου στο Κλασικό και Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, θα παρουσιάσει μια διάλεξη με τίτλο «Τι μπορεί να μας πει η πανδημία Covid-19 για την κατάρρευση στην Ελλάδα την Εποχή του Χαλκού (12ος αι.)», την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται για δέκα συνεχόμενα χρόνια από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Αυτή είναι η πρώτη από τις διαλέξεις που θα παρουσιαστούν μέσω του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας CODIV-19. Τα σεμινάρια θα μεταδοθούν μέσω της πλατφόρμας βίντεο-διασκέψεων «Zoom», καθώς και από τα κανάλια Facebook και Youtube της Κοινότητας.
Στη διάλεξή της, η Καθηγήτρια Χίτσκοκ θα επανεξετάσει τις θεωρίες των γεγονότων και των μυθολογιών γύρω από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (12ος αιώνας πΧ) στη Μεσόγειο, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση και την καταστροφή του μυκηναϊκού πολιτισμού, καθώς και πολλών περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο.
Η κάποτε δημοφιλής εισβολή των Δωριέων στην Ελλάδα από το Βορρά, η οποία βρίσκεται σε παλαιότερα βιβλία, σήμερα απορρίπτεται σε μεγάλο βαθμό από τους μελετητές. Η πανούκλα, η κλιματική αλλαγή, ο λιμός και οι σεισμοί είναι άλλες προτεινόμενες αιτίες για το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Στο παρελθόν, τέτοιες προτάσεις ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτές ως κινητήριες δυνάμεις της καταστροφής, καθώς μπορεί να υποδήλωναν ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ άρρωστοι ή πεινασμένοι για να καταστρέψουν πόλεις. Έτσι, γεγονότα όπως η πανούκλα ή η πείνα θεωρήθηκαν αβάσιμα για να εξηγήσουν την καταστροφή ή την εμφάνιση νέων μορφών όπλων συμπεριλαμβανομένων και των όπλων από σίδηρο. Οι καταστροφές και αυτά τα νέα όπλα θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Σε αυτή τη διάλεξη θα προταθεί ότι οι παρατηρήσεις των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Coronavirus, μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική διάσπαση που προκαλείται από την πανδημία, μπορεί να συνέβαλε στη στρατιωτική δράση από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δυσαρεστημένου αγροτικού πληθυσμού, καθώς και των λεγόμενων Λαών της Θάλασσας, γνωστών τόσο από αιγυπτιακά αρχεία όσο και από παλαιότερες ιστορίες των Φιλισταίων.
Η Λουίζ Χίτσκοκ είναι καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου στο Πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών και περισσότερων από 90 άρθρων που ασχολούνται με την αρχαιολογία του Αιγαίου, της Κύπρου και των Φιλισταίων. Η τρέχουσα έρευνά της ασχολείται με την αρχιτεκτονική, την πειρατεία, το Αιγαίο και την Κύπρο. Έχει κάνει έρευνες στην Καλιφόρνια, Κύπρο, Κρήτη, Αίγυπτο, Ελλάδα και Συρία.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.greekcommunity.com.au