Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Τιμητικές εκδηλώσεις στην Κων/πολη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με την παρουσίαση της επανέκδοσης, με την προσθήκη και της τουρκικής γλώσσας, του βιβλίου του διαπρεπούς πολεοδόμου και αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Δοξιάδη: «Αι θυσίαι των Ελλήνων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά τη εισαγωγική του ομιλία στην εκδήλωση, ο γενικός πρόξενος, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε τη χαρά του επειδή αυτή η λαμπρή ημέρα για τον ελληνισμό τιμάται και στην Κωνσταντινούπολη, στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Ο πρέσβης κ. Κούτρας σημείωσε ότι η 28η Οκτωβρίου 1940, δεν υπολείπεται σε τίποτα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, που είναι η ημέρα σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας, επειδή συμβολίζει ακριβώς τον πόθο υπεράσπισης αυτής της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας που με τόσες θυσίες κατακτήθηκαν.

Ο κ. Κούτρας επισήμανε ακόμη ότι «η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ως ημέρα ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι, διά της ομοψυχίας, η πατρίδα μας κατάφερε αυτό που φαινόταν, στα μάτια των πολλών, ακατόρθωτο. Δεν έσκυψε το κεφάλι. Δεν υποτάχθηκε. Μια λέξη, μία φωνή, ένα ΟΧΙ, ήταν αρκετό για να εκφράσει αυτό που όλοι οι Έλληνες διακαώς επιθυμούσαν: Καμία παραχώρηση, ούτε σπιθαμή της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, 84 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της αδιαπραγμάτευτης επιθυμίας».

Όμως η Ελλάδα, όπως και ο κόσμος, συνέχισε ο πρέσβης Κων. Κούτρας, «έκαναν τεράστια βήματα προόδου σε όλους τους τομείς, στηριζόμενοι και στους καρπούς της λήθης του διχασμού, που είχε επιφέρει, παγκοσμίως, η πολεμική σύρραξη. Καρποί που οδήγησαν στην εξέλιξη, στη συμφιλίωση, στην καταλλαγή, στο διάλογο των πρώην εμπολέμων, στην κοινή πορεία προς το μέλλον».

«Ας αναλογιστούμε πόσες θυσίες χρειάστηκαν για να απολαμβάνουμε αυτή τη μακρά περίοδο ειρήνης» σχολίασε ο κ. Κούτρας, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε το Σισμανόγλειο Μέγαρο, για να προσθέσει: «Λυπούμαστε ειλικρινά που η λήθη του διχασμού, όπως αυτή γίνεται θετικά κατανοητή, δεν έχει δώσει ακόμα τους καρπούς της και στην ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, με πολεμικές συρράξεις να βρίσκονται, ακόμα και στις μέρες μας, σε εξέλιξη στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή».

Η διοργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης κατέστη εφικτή με την πολύτιμη συμβολή του Κωνσταντινουπολίτη  καθηγητή Νίκου Ουζούνογλου και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Κοσμέτειο Ίδρυμα «Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη Αθηνών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι διαπρεπείς Τούρκοι ιστορικοί, καθηγητές Αϊχάν Ακτάρ και Σαΐτ Τσετίνογλου, ο οποίοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις θυσίες του ελληνικού λαού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα και την παγκόσμια αναγνώριση της καθοριστική συμβολής της στην αντιστροφή της πορείας της παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης.

Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε δοξολογία στο Γενικό Προξενείο, στο χώρο όπου υπάρχει αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μελών της ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης και των ελληνικών αποστολών στην Τουρκία.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη Κων. Κούτρα, ενώ τον πανηγυρικό της επετείου εκφώνησε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, στρατηγός ε.ά. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας αιώνας «Απογευματινή» της Πόλης – Βαρθολομαίος: «Σύμβολο ανθεκτικότητας και βεβαιότητας για το αύριο»
Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει στις 12 Ιουλίου η ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης.Με το απόφθεγμα του Βίκτωρος Ουγκώ «Αι νέαι εποχαί επιβάλλουν και νέα καθήκοντα», άοκνη καταγράφει εδώ και εκατό δύσκολα χρόνια ψηφίδα – ψηφίδα την Ιστορία της του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Αν...
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμήθηκαν από το Pace University στη Νέα Υόρκη
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ο Ανδρέας Δρακόπουλος τιμήθηκαν με το βραβείο Impact Award (Βραβείο Αντικτύπου) στην τελετή βράβευσης Spirit of Pace, του Pace University στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της υποστήριξής τους, η οποία συμβάλλει τόσο στην κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών όσο και σ...
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Tax Webinar για ομογενείς και φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού
Με ιδιαίτερη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Ιουλίου, το πρώτο ενημερωτικό Tax Webinar για φορολογικά θέματα, που αφορούν τους ομογενείς και τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Περισσότεροι από 850 Έλληνες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα, πο...
Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Λοβέρδου στον Λίβανο
Στον Λίβανο μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Balamand. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της λιβανικής Κυβέρνησης και Πρόεδρο του Π...
Project Archipelagos- Residencies για μεταφραστές που μεταφράζουν λογοτεχνία από και προς τα ελληνικά
Το Project Archipelagos γεννήθηκε από την ανάγκη διαφύλαξης, ανάπτυξης και προώθησης της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στην αγορά της μεταφρασμένης λογοτεχνίας σε όλη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2024 και είναι ένα τριετές έργο. Οι λογοτεχνίες σε ευρωπαϊκές γλώσσες που δεν είναι γραμμένες στην α...
Στην Αυστραλία η Κλαυδία μαζί με τον Κώστα Αργυρό
Μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες της νέας γενιάς του ελληνικού τραγουδιού, η Κλαυδία, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αυστραλία τον Οκτώβριο, για να συμμετάσχει στις συναυλίες του Κωνσταντίνου Αργυρού. Η 22χρονη τραγουδίστρια από τον Ασπρόπυργο, με ποντιακή καταγωγή, εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα στη ...