Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως και ερευνήτριας Λαοκρατίας Λάκκα, παρουσιάζεται αυτήν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής, ο Πέτρος Κακολύρης, εκδότης, ο Νίκος Γραικός, καθηγητής Ελληνικών στο Παρίσι και η συγγραφέας, Λαοκρατία Λάκκα.
Η Λαοκρατία Λάκκα, είναι Δρ Μοριακής Βιολογίας και έχει οικογενειακή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, η γιαγιά του κ.Τσίπρα, και η μητέρα της ήταν εξαδέλφες. Ο Αλέξης Τσίπρας, βαπτίστηκε το 1975, από την αδελφή της Λαοκρατίας, παίρνοντας το όνομα της γιαγιάς του, Αλέξως.
Η Λαοκρατία Λάκκα έχει ζήσει μια πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή. Γεννήθηκε το 1943, στο χωριό Αθαμάνιο στις παρυφές των Τζουμέρκων. Η οικογένειά της, ήταν Αριστερή και μάλιστα ο πατέρας στο ΕΑΜ, έτσι την βάφτισαν οι αντάρτες, δίνοντάς της το όνομα Λαοκρατία. Όνομα που της δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, σε όλη την περίοδο, από τον Εμφύλιο μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας.
Η Λαοκρατία, υπήρξε άριστη μαθήτρια και στις αρχές του 1960, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε μέλος της νεολαίας ΕΔΑ και συνδέθηκε με τη νεολαία Μπέρτραντ Ράσσελ (που οργάνωσε την πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης) και αργότερα με τους Λαμπράκηδες.
Ο πατέρας της Λαοκρατίας, Δήμητρης Λάκκας, στον Εμφύλιο πολέμησε στον Δημοκρατικό Στρατό ως αξιωματικός, αλλά μετά την ήττα, διέφυγε στην Τσεχοσλοβακία. Η υπόλοιπη οικογένεια της Λαοκρατίας, παρέμεινε στην Ελλάδα, σταμπαρισμένη όμως ως κομμουνιστική. Ο κίνδυνος υπήρχε ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα όταν έγινε η Δικτατορία. Τότε, τους βοήθησε να διαφύγουν στο εξωτερικό, ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα.
Η Λαοκρατία Λάκκα, νόμισε πως απέφυγε τον κίνδυνο της Δικτατορίας, φεύγοντας για την Τσεχοσλοβακία, όμως εκεί, έπεσε πάνω στα δραματικά γεγονότα της Άνοιξης της Πράγας και στην εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δυστυχώς, μεγαλύτερος για αυτήν κίνδυνος υπήρχε εκεί, αφού ο πατέρας της, είχε πάρει το μέρος του Ντούμπτσεκ και όχι των Σοβιετικών. Μαζί με τη μητέρα της η Λαοκρατία Λάκκα, αναγκάστηκαν να φύγουν και από εκεί, και έφθασαν στο Παρίσι, βρίσκοντας κατάλυμα σε κάποιο φτηνό ξενοδοχείο.
Αυτά και άλλα πολλά και περιπετειώδη διηγείται η Λαοκρατία Λάκκα, στο βιβλίο της «Λόγω Λαοκρατίας ένας περίπατος σε όσα έζησα ως άτοπη και μετέωρη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου