Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου (audio)

Για την μεγάλη, ιστορική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου τα οποία επαναλειτούργησαν το 2013, μετά από 50 χρόνια σιωπής, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, η επικεφαλής διοργανώτρια της ξεχωριστής αυτής συναυλίας και του Πανιμβριακού συνεδρίου, κα Δέσποινα Πορτοκάλη.

Η κ. Δέσποινα Πορτοκάλη

Η ίδια, όπως είπε, γεννήθηκε στην Ίμβρο, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε κρυφά στο σπίτι του δασκάλου γιατί οι Τούρκοι είχαν κλείσει τα ελληνικά σχολεία, μέχρι που αναγκάστηκε η οικογένεια της να φύγει από το νησί και η ίδια να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου και φοίτησε στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Δυστυχώς με όλα αυτά τα γεγονότα που είχαν γίνει τότε, το ΄67-΄70, με τις απαλλωτριώσεις κι όλες αυτές τις πάρα πολύ άσχημες καταστάσεις, πήραν τις περιουσίες μας, τις εκκλησίες, τα σχολεία. Και στέκομαι στα σχολεία γιατί, ξέρετε, εμείς οι Ίμβριοι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς να έχουμε κτήματα και χωρίς να έχουμε φαγητό. Θα την βρούμε την άκρη και αν θέλετε και με τις εκκλησίες. Βάζουμε ένα εικονοστάσι στο σπίτι μας, ανάβουμε κι ένα καντήλι. Αυτό που δεν μπορούμε να ζήσουμε όμως είναι χωρίς τη γλώσσα μας. Δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα ελληνικά γράμματα“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Πορτοκάλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύ σημαντική συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο άνοιγμα των ομογενειακών σχολείων, καθώς με προσπάθειες δικές του, όσο και του Συλλόγου Ιμβρίων και της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας- Θράκης, σε συνεργασία με ανθρώπους και φορείς σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σχολεία λειτούργησαν ξανά, δίνοντας ζωή στο νησί.

Δεν είναι όμως μόνο τα σχολεία. Πρέπει να δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας, να ξαναγυρίσει ο κόσμος, να μείνει, να δουλέψει. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό“, είπε η κ. Πορτοκάλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον ελληνισμό. Δυο χρόνια αργότερα, το 2015, η Ίμβρος αποκτά πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανεγκατάσταση οικογενειών από την Ελλάδα που αποφασίζουν να στήσουν μια νέα ζωή στον τόπο των προγόνων τους.

Στα 11 χρόνια λειτουργίας των σχολείων φοιτούν 60 παιδιά, κάποια από αυτά γεννήθηκαν στο νησί, ενώ οι απόφοιτοι έχουν ξεπεράσει τους 40. Η ουτοπία και αυτό που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτο έγινε πράξη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σκοπός της συναυλίας είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυσή τους.

Η κ. Πορτοκάλη, μέσα από την εκπομπή, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Έλληνες, όπου γης, να δώσουν το παρών στην ιστορική αυτή συναυλία και να στηρίξουν έμπρακτα το μέλλον των παιδιών της Ίμβρου και των οικογενειών τους, που επέλεξαν να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν τη ζωή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Μαζί επί σκηνής, δείχνοντας, για άλλη μια φορά, την αγάπη τους για το πολύπαθο νησί, θα βρεθούν οκτώ σπουδαίοι καλλιτέχνες οι οποίοι στήριξαν την Ίμβρο στα πέτρινα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για αυτήν.

Ο Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος» που κυκλοφόρησε το 1991.
Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο Ross Daly μάγεψε τους Ιμβρίους με τους μοναδικούς ήχους της υπέροχης μουσικής του.
Ανεξίτηλη στη μνήμη μας έμεινε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα το 1996 αλλά και η μοναδική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ίμβρος» το 2018.
Η Γλυκερία με την αισθαντική της φωνή τίμησε το νησί της Ίμβρου με δύο συναυλίες, το 1997 και το 2002 αντίστοιχα.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε μια μοναδική συναυλία το 1999.
Ο Παντελής Θαλασσινός ερμήνευσε το τραγούδι ‘Ίμβρο με τα 7 χωριά» το 2013, ημερομηνία – σταθμό για το νησί καθώς τότε άνοιξε το δημοτικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους.
Το 2016 εμφανίστηκε σε συναυλία στην Ίμβρο η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Μανώλης Μητσιάς, συμμετείχε στις εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 2023.

Όλοι οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες μας ενώνουν ξανά τις φωνές τους με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ για τον ιερό αυτό σκοπό.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Δέσποινας Πορτοκάλη στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στη Σόφια και συναντήσεις με ομογενειακούς κι εκπαιδευτικούς φορείς
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων της Βουλγαρίας, από τη Σόφια και άλλες περιοχές της χώρας.  Συγκεκριμένα, η κα Γενική...
Στις 26 Ιανουαρίου η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη
Γιορτή για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, διοργανώνει η Μητρόπολη Βοστώνης, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 3 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης (162 Goddard Avenue), στο Μπρούκλαϊν Μασαχουσέτης. Στη γιορτή θα συμμετάσχουν πλειάδα σχ...
«Μια Μεσογειακή συμφωνία» – Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Ευ. Ρεμπούτσικα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία». Με οδηγό την μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογ...
Επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης
Μεγάλη επετειακή συναυλία, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης. Η συναυλία, η οποία περιελάμβανε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος ...
Μελβούρνη: Συνεχίζονται τα Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών
Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) ανακοινώνουν τη συνέχιση του επιτυχημένου διαδικτυακού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Ελληνικά για Αρχάριους» και για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της πανδημίας, απευθύνεται σε παι...
Αιγυπτιώτισσα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον κλασικό Μαραθώνιο
Του Νίκου Νικηταρίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Η Ζωζώ Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951 και επαναπατρίστηκε το 1967, οπότε και άρχισε να προπονείται στον ¨Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης¨ στα 200 και 400 μέτρα. Την επόμενη χρονιά συνάντησε τον προπονη...