Βερολίνο: Τον Ιανουάριο το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί φέτος το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, όπου θα προβληθούν σύγχρονες ελληνικές παραγωγές καθώς και ταινίες με ελληνική θεματολογία.

Πρόκειται για το «The Greek Film Festival Berlin» το οποίο άλλαξε όνομα, αφού μέχρι πρότινος το γνωρίζαμε ως «Hellas Filmbox Berlin».

Παρά την πανδημία, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία του κοινού, τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας και με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου, ο αριθμός των ταινιών που θα προβληθούν θα είναι περιορισμένος στο μισό, στις 20 με 25 ταινίες, ενώ για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τις δουν, θα γίνονται περισσότερες επαναλήψεις.

Εκτός από το διαγωνιστικό και τα άλλα καθιερωμένα τμήματα του φεστιβάλ – ανερχόμενοι σκηνοθέτες, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ – προετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθούν ταινίες και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση.

Το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί, ότι οι σκηνοθέτες θα απουσιάζουν αυτή τη φορά από το φεστιβάλ, αφού λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί διεθνώς στις μετακινήσεις δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Βερολίνο.

Συνεπώς, οι καθιερωμένες συζητήσεις του κοινού μαζί τους μετά την προβολή των ταινιών δεν θα γίνουν – τουλάχιστον όχι σε κάθε περίπτωση. Οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν ορισμένες μέσω διαδικτύου.

Δεν αποκλείεται όμως, τον Ιανουάριο να επιβληθεί στη Γερμανία νέο Lockdown για τους κινηματογράφους λόγω του υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε αυτή την περίπτωση, λέει η Σοφία Σταυριανίδου, «ένα δεύτερο σενάριο είναι να κάνουμε ενδεχομένως κάποια προβολή στο διαδίκτυο, πολύ περιορισμένη όμως – μια δύο ταινίες, έτσι ώστε να γιορτάσουμε το 6ο Φεστιβάλ με αυτό τον τρόπο.»

Πηγή: Europolitis
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα