Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:00 - 08:00
Ο Μίτος της Αριάδνης
Αριάδνη-Σοφία Κούρη
ΕΠΟΜΕΝΟ 08:00 - 10:00
Η Χριστουγεννιάτικη παρέα της Φωνής της Ελλάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βραζιλία Covid19 – Σωτήρης Τσουκαλάς: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

του Πέτρου Δίπλα

Η Βραζιλία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος εάν μεγαλύτερο κακό θα κάνει ο κορονοϊός ή τα μέτρα απομόνωσης που σταματούν την οικονομία.

Και αυτό, όπως μας λέει ο Σωτήρης Τσουκαλάς, Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στο Σάο Πάολο, οφείλεται στο γεγονός ότι «Η Βραζιλία έχει πολλά εκατομμύρια πολίτες που η ζωή τους εξαρτάται από τα ελάχιστα χρήματα που θα βγάλουν κάθε μέρα.»

Η χώρα που είναι γνωστή για τις φτωχογειτονιές της, τις διάσημες φαβέλες, όπου ζει ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός κατοίκων των μεγάλων πόλεων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου Αμερικής μετά τις ΗΠΑ.

«Το κλείσιμο της οικονομίας και οι απαγορεύσεις δημιουργούν μια τραγική κατάσταση για πολλές φτωχές τάξεις. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις κλείσιμο και απομόνωση. Για αυτό είχαμε την μεγάλη διαφωνία μεταξύ Προέδρου Μπολσονάρο και Υπουργού Υγείας Μαντέτα. Ο Πρόεδρος ήθελε να μείνει ανοικτή και να λειτουργεί η οικονομία ενώ ο υπουργός ήθελε να υπάρχουν περιορισμοί και απομόνωση.»

Έτσι στις 16 Απριλίου ο Πρόεδρος Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο απέλυσε τον Υπουργό Υγείας Λουίζ Μαντέτα λόγω ασυμφωνίας στα μέτρα περιορισμού.

«Φανταστείτε στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να λέει ότι πρέπει να ανοίξουν τα πάντα σύντομα για ευνόητους λόγους και ο Υπουργός Υγείας να λέει όχι, να μείνουν όλοι σπίτι και τα πάντα κλειστά, ειδάλλως χιλιάδες θα πεθάνουν !!.»

“Προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει” λέει ο κ. Σωτήρης Τσουκαλάς

 

Μέχρι και τις 23 Απριλίου η Βραζιλία είχε 50.000 κρούσματα και 3.320 θανάτους.
«Μη ξεχνάμε όμως» λέει ο κ. Τσουκαλάς «ότι η Βραζιλία έχει πληθυσμό 212 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση σχεδόν όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.»

Το πρώτο κρούσμα στην χώρα ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν και το πρώτο σε όλη την Νότιο Αμερική. Ήταν ένας βραζιλιάνος στο Σάο Πάολο που είχε έρθει από την Λομβαρδία της Ιταλίας.

Στις 10 Μαρτίου ο Πρόεδρος Μπολσονάρο αναφέρθηκε για την πανδημία ‘ως ένα φανταστικό δημιούργημα των ΜΜΕ, ενώ πρόκειται απλά για μια γρίπη’.

Στις 17 Μαρτίου, ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος στην χώρα και η πολιτεία Σάντα Καταρίνα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και εκκλησιές και απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις 24 Μαρτίου η τοπική κυβέρνηση του Σάο Πάολο κηρύσσει κατάσταση καραντίνας κλείνοντας όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός από τις απολύτως απαραίτητες, ενώ την ίδια μέρα ο πρόεδρος Μπολσονάρο κατηγορεί τις τοπικές κυβερνήσεις ότι παίρνουν πολύ αυστηρά μέτρα.

«Στο Σάο Πάολο, τα πάντα είναι κλειστά, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία. Η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα στις κλειστές επιχειρήσεις να διώξουν τους υπαλλήλους τους για 60 ημέρες ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν τα σχετικά επιδόματα. Έτσι και εμείς αναγκαστικά διακόψαμε τα συμβόλαια όλων των υπαλλήλων μας

«Όμως όπως σας είπα, υπάρχουν εκατομμύρια μικροί αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να επιζήσουν εάν κλείσει η οικονομία. Αυτοί είναι που θα υποφέρουνε εδώ πιο πολύ από όλους

«Εγώ προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει. Σκεφτείτε μόνο ότι στη πόλη χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα όταν πηγαίνανε σχολείο είχαν και φαγητό. Τώρα με τα σχολεία κλειστά δεν έχουν να φάνε!!»

Στην Βραζιλία υπάρχουν 35.000 περίπου Έλληνες εκ των οποίων οι περισσότεροι, κάπου 15.000, στο Σάο Πάολο.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να μάθουν τα παιδιά Ελληνικά» λέει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος έχει αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ρούχων (Praktori) και καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.

«Ο πατέρας μου με καταγωγή από τον Πειραιά ίδρυσε στην Βραζιλία βιοτεχνία γυναικείων ρούχων. Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που έφερε το γυναικείο κουστούμι από την Ιταλία στο Σάο Πάολο την δεκαετία του 1990″.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας συμπλήρωσε 60 χρόνια από την ίδρυσή της (audio)
Η Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας συμπλήρωσε 60 χρόνια λειτουργίας και το ελληνικό σχολείο στο Δουβλίνο συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας. Για τον διπλό εορτασμό οι Έλληνες της παροικίας μας στο Δουβλίνο πραγματοποιήσαν μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στους χώρους του σχολείου. Για τη γιορτή, τις δράσεις της ...
Κάλαντα για τους ναυτικούς μας
Ημερολόγιο Γέφυρας | 24/12/2024 Μια μικρή, όμορφη έκπληξη για σήμερα στο Ημερολόγιο Γέφυρας! Από το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά λάβαμε Κάλαντα για τους Ναυτικούς μας και τους ευχαριστούμε για αυτήν την πρωτοβουλία τους! Ευχόμαστε στους ναυτικούς μας Καλές Γιορτές και, φυ...
Εορταστικό μήνυμα της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στους απόδημους Έλληνες
«Η δύναμη των Ελλήνων αντλείται από την αδιάσπαστη ενότητα και ομοψυχία, στοιχεία ιδιαίτερα πολύτιμα στη σημερινή απρόβλεπτη εποχή των κρίσεων και προκλήσεων» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της προς τους σπόδημους Έλληνες, επ΄ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και...
Παραμονή Χριστουγέννων – Βραδιά αλληλεγγύης στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Μια βραδιά αλληλεγγύης διοργανώνει απόψε, παραμονή Χριστουγέννων, η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, με το βλέμμα στραμμένο στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη για συντροφιά κι ένα ζεστό γεύμα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου από τις 18:00 τοπική ώρα. Όπως αναφέρουν οι ...
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Αχιλλοπούλειο Σχολή του Καΐρου
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου οι μαθητές  της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου πραγματοποίησαν την Χριστουγεννιάτικη τους γιορτή στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο της Σχολής. Λίγες μέρες πριν την γέννηση του Θεανθρώπου οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού παρουσίασαν με πολύ πάθος και π...
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Προ των πυλών η ισότιμη αναγνώρισή της από Bundestag
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στην Μπούντεσταγκ (Bundestag), στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων της γερμανικής Βουλής το αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) για την ισότιμη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόν...