Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Βραζιλία Covid19 – Σωτήρης Τσουκαλάς: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

του Πέτρου Δίπλα

Η Βραζιλία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος εάν μεγαλύτερο κακό θα κάνει ο κορονοϊός ή τα μέτρα απομόνωσης που σταματούν την οικονομία.

Και αυτό, όπως μας λέει ο Σωτήρης Τσουκαλάς, Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στο Σάο Πάολο, οφείλεται στο γεγονός ότι «Η Βραζιλία έχει πολλά εκατομμύρια πολίτες που η ζωή τους εξαρτάται από τα ελάχιστα χρήματα που θα βγάλουν κάθε μέρα.»

Η χώρα που είναι γνωστή για τις φτωχογειτονιές της, τις διάσημες φαβέλες, όπου ζει ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός κατοίκων των μεγάλων πόλεων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου Αμερικής μετά τις ΗΠΑ.

«Το κλείσιμο της οικονομίας και οι απαγορεύσεις δημιουργούν μια τραγική κατάσταση για πολλές φτωχές τάξεις. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις κλείσιμο και απομόνωση. Για αυτό είχαμε την μεγάλη διαφωνία μεταξύ Προέδρου Μπολσονάρο και Υπουργού Υγείας Μαντέτα. Ο Πρόεδρος ήθελε να μείνει ανοικτή και να λειτουργεί η οικονομία ενώ ο υπουργός ήθελε να υπάρχουν περιορισμοί και απομόνωση.»

Έτσι στις 16 Απριλίου ο Πρόεδρος Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο απέλυσε τον Υπουργό Υγείας Λουίζ Μαντέτα λόγω ασυμφωνίας στα μέτρα περιορισμού.

«Φανταστείτε στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να λέει ότι πρέπει να ανοίξουν τα πάντα σύντομα για ευνόητους λόγους και ο Υπουργός Υγείας να λέει όχι, να μείνουν όλοι σπίτι και τα πάντα κλειστά, ειδάλλως χιλιάδες θα πεθάνουν !!.»

“Προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει” λέει ο κ. Σωτήρης Τσουκαλάς

 

Μέχρι και τις 23 Απριλίου η Βραζιλία είχε 50.000 κρούσματα και 3.320 θανάτους.
«Μη ξεχνάμε όμως» λέει ο κ. Τσουκαλάς «ότι η Βραζιλία έχει πληθυσμό 212 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση σχεδόν όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.»

Το πρώτο κρούσμα στην χώρα ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν και το πρώτο σε όλη την Νότιο Αμερική. Ήταν ένας βραζιλιάνος στο Σάο Πάολο που είχε έρθει από την Λομβαρδία της Ιταλίας.

Στις 10 Μαρτίου ο Πρόεδρος Μπολσονάρο αναφέρθηκε για την πανδημία ‘ως ένα φανταστικό δημιούργημα των ΜΜΕ, ενώ πρόκειται απλά για μια γρίπη’.

Στις 17 Μαρτίου, ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος στην χώρα και η πολιτεία Σάντα Καταρίνα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και εκκλησιές και απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις 24 Μαρτίου η τοπική κυβέρνηση του Σάο Πάολο κηρύσσει κατάσταση καραντίνας κλείνοντας όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός από τις απολύτως απαραίτητες, ενώ την ίδια μέρα ο πρόεδρος Μπολσονάρο κατηγορεί τις τοπικές κυβερνήσεις ότι παίρνουν πολύ αυστηρά μέτρα.

«Στο Σάο Πάολο, τα πάντα είναι κλειστά, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία. Η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα στις κλειστές επιχειρήσεις να διώξουν τους υπαλλήλους τους για 60 ημέρες ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν τα σχετικά επιδόματα. Έτσι και εμείς αναγκαστικά διακόψαμε τα συμβόλαια όλων των υπαλλήλων μας

«Όμως όπως σας είπα, υπάρχουν εκατομμύρια μικροί αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να επιζήσουν εάν κλείσει η οικονομία. Αυτοί είναι που θα υποφέρουνε εδώ πιο πολύ από όλους

«Εγώ προσωπικά θεωρώ αν κλείσουν τα πάντα για πολύ καιρό, ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα επαναστατήσει. Σκεφτείτε μόνο ότι στη πόλη χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα όταν πηγαίνανε σχολείο είχαν και φαγητό. Τώρα με τα σχολεία κλειστά δεν έχουν να φάνε!!»

Στην Βραζιλία υπάρχουν 35.000 περίπου Έλληνες εκ των οποίων οι περισσότεροι, κάπου 15.000, στο Σάο Πάολο.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να μάθουν τα παιδιά Ελληνικά» λέει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος έχει αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ρούχων (Praktori) και καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.

«Ο πατέρας μου με καταγωγή από τον Πειραιά ίδρυσε στην Βραζιλία βιοτεχνία γυναικείων ρούχων. Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που έφερε το γυναικείο κουστούμι από την Ιταλία στο Σάο Πάολο την δεκαετία του 1990″.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Hellenic Dreaming” 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης σ’ ένα βιβλίο (audio)
Από το Σίδνεϋ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της "Φωνής της Ελλάδας" βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όπου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η φωνή που μας ενώνει" καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη. Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σύ...
H Φωνή της Ελλάδας αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα | Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Με ξεχωριστά αφιερώματα αποχαιρετά η «Φωνή της Ελλάδας» τον σημαντικό μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου.Η δίωρη εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας «ζωντανά» είναι αφιερωμένη στο έργο το...
Το μουσικό συγκρότημα Άσμα Cordis έρχεται στη «Δική μας Πόλη» | 06.10.2024, 12:00
Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 12:00-14:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου και ώρα 04:00-06:00), η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» στη Φωνή της Ελλάδας, θα φιλοξενήσει το συγκρότημα Άσμα Cordis.  Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τέσσερις νέες κοπέλες, την Άννα-Μαρία Μαρκαντώνη, τη Γεωργί...
Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...