Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

H ιδρύτρια του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας Χρ. Μελισσινάκη στις “Κουβέντες μακρινές”
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

H ιδρύτρια του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας Χρ. Μελισσινάκη στις “Κουβέντες μακρινές”

Η καθηγήτρια και ιδρύτρια του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας, κα. Χρυσούλα Μελισσινάκη φιλοξενήθηκε «ζωντανά» στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί μία μόνιμη στέγη στο μουσείο, για τις εκθέσεις του, για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας αλλά και για τη ζωή της ως «νεομετανάστρια» στην Αυστραλία.

«Πατρίδα είναι μόνο μία. Χώρες μπορεί να έχεις πολλές. Κυρίως στις μέρες μας που είναι πιο ΄εύκολο΄ να βρίσκεσαι σε διάφορες χώρες και να εργάζεσαι και να αποκτάς διαφορετικές υπηκοότητες. Παρόλο που έχω την αυστραλιανή υπηκοότητα, για μένα δεν τίθεται θέμα ταυτότητας. Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ελληνίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Χρυσούλα Μελισσινάκη η οποία αποφάσισε με την οικογένειά της να εγκατασταθεί στην Αυστραλία, το 2010, όχι για βιοποριστικούς λόγους αλλά γιατί θεώρησαν ότι ο τρόπος ζωής στη μακρινή ήπειρο τους ταιριάζει περισσότερο και ότι η ζωή εκεί θα τους ανοίξει ορίζοντες…

Η Χρυσούλα Μελισσινάκη μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυραειδή (επικεφαλής του Ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία» της Ν. Αυστραλίας) αποφάσισαν να ιδρύσουν το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας, που είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στη Ν. Αυστραλία και ότι πολλοί Έλληνες είχαν αντικείμενα ελληνικού χρώματος, (εργόχειρα, παραδοσιακές στολές, βιβλία του 19ου αιώνα, παλαιές φωτογραφίες κ.α.) που ήταν καταχωνιασμένα σε αποθήκες και όλα έδειχναν ότι θα χάνονταν…. «Οι συμπατριώτες μας, μας εμπιστεύτηκαν και μας προσέφεραν απλόχερα δικά τους κειμήλια που είχαν φέρει από την πατρίδα».

Η Χρυσούλα Μελισσινάκη με τη Νατάσα Βησσαρίωνος στο στούντιο της “Φωνής της Ελλάδας”

Το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας έχει ήδη διοργανώσει επτά εκθέσεις, που φιλοξενούνται κάθε φορά και σε άλλο χώρο. «Υπάρχει ανάγκη για μια μόνιμη στέγη. Δεν γίνεται χωρίς να έχεις τον δικό σου χώρο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα μουσείο έτσι… Με μόνο περιστασιακές εκθέσεις, ακόμη και μεγάλης διάρκειας…»

Όσον αφορά στη γλώσσα η κα. Μελισσινάκη ανέφερε ότι «είναι μύθος ότι τα Ελληνόπουλα, μιλούν ελληνικά. Τα παιδιά δεν μιλούν ελληνικά, μιλούν αγγλικά. Δεν μπορούν να μιλούν ελληνικά με ευχέρεια αφού δεν ακούν την ελληνική γλώσσα σε καθημερινή βάση. Δεν αρκεί να μιλούμε ελληνικά στο σπίτι, αφού στο σπίτι είμαστε λιγότερο από τη μισή ώρα» κατέληξε η καθηγήτρια φιλολογίας και ιδρύτρια του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας κα. Χρυσούλα Μελισσινάκη.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand