Στην εκπομπή «γλυκιά ζωή» που επιμελείται και παρουσιάζει η Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale Τάσσος Κυριακίδης.
Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνουν μαζί με τον Διευθυντή του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Γέιλ κ. Βασίλη Βασιλείου, από το 2018 για να προβάλλουν το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία δημιουργώντας ένα ινστιτούτο για την ελιά και το ελαιόλαδο που πλέον υποστηρίζεται από 70 διεθνείς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε ένα συμπόσιο στο πανεπιστήμιο του Γέιλ με τίτλο: Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον. Ένα Συμπόσιο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα και τον μύθο. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα στίγμα ότι η αρχαία ελληνική διατροφή είναι μια διατροφή που είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Και ότι μπορείς και σήμερα να βρεις αυτά τα υλικά»
Στο πάνελ όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, πήρε μέρος και ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Μιχάλης Ψιλάκης που μαγείρεψε τέσσερις συνταγές από την αρχαία ελληνική κουζίνα για 230 άτομα. «Είδαν οι καλεσμένοι ότι υπάρχει μία σύνδεση με την ιστορία. Ότι το ελαιόλαδο, η φέτα δεν είναι κάτι που έχουμε εφεύρει σήμερα, αλλά τρέφονταν με αυτά οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό που προσπαθούμε είναι να καταλάβουν οι Αμερικανοί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής. Η λέξη δίαιτα αυτό σημαίνει: τρόπος ζωής».
Εκτός από το ελαιόλαδο, στο γεύμα πρωταγωνίστησαν η φάβα, η φέτα καθώς και διάφορα αρωματικά που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την ευεργετική τους δράση.
Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε και στο ερευνητικό πρόγραμμα «Olives for Health” που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και για το οποίο επιλέχθηκαν οι βιολογικές ελιές Καλαμών, των “βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου” από την Ελλάδα, τη Σπάρτη, με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών.