Η Δική μας Πόλη Θέμης Ροδαμίτης
0:00
0:00 LIVE

«Η Δική μας Πόλη»: Αφιέρωμα στον Τόμας Μπέρνχαρντ | 10.06.2024

Ο σπουδαίος συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ είναι γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πρωτίστως ως πεζογράφος, δευτερευόντως ως δραματουργός. Υπάρχει όμως και μια άλλη ιδιότητά του, εκείνη του ποιητή. Γι’ αυτήν την πλευρά του μίλησε στην εκπομπή η μεταφράστρια του συνολικού έργου των ποιημάτων που φέρει τον τίτλο «Άπαντα τα ποιήματα», Χριστίνα-Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.

Η συγγραφέας, μεταφράστρια και ποιήτρια αναφέρθηκε στην περιπετειώδη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα, στις συνθήκες που τον ώθησαν να βρίσκεται απέναντι στα καθεστώτα των χωρών που έζησε, ασκώντας δριμύτατη κριτική μέσα από το σπουδαίο και βραβευμένο έργο του και προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Ο Μπέρχνχαρντ θεωρεί ότι όλα είναι γελοία στην προοπτική του θανάτου και γι αυτό, στα πολλά αυτοβιογραφικά του κείμενα, έγραφε «είμαι ενδεχομένως για όλη μου την ζωή αρνητικός συγγραφέας, αλλά πρέπει να πω ότι αισθάνομαι απολύτως καλά σ’ αυτόν τον ρόλο· δεν μ’ εξοργίζει καθόλου. Γιατί οι άνθρωποι λένε ότι είμαι ένας αρνητικός συγγραφέας, ενώ είμαι, συγχρόνως, ένας θετικός άνθρωπος…».

Η Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου διάβασε ποιήματα του κορυφαίου συγγραφέα ενώ στην εκπομπή μίλησει και η ηθοποιός Μπέτυ Αρβανίτη, που έχει ανεβάζει θεατρικά έργα του στην Ελλάδα.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand