Ο Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, φιλοξενήθηκε σήμερα Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, στο στούντιο της “Φωνής της Ελλάδας” και στην εκπομπή ”Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. O κ. Φόρτωμας, με καταγωγή απ΄τα Υστέρνια της Τήνου, αναφερόμενος στην ιδίοτητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τόνισε ότι ” με πολύ μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού. Είχα υπηρετήσει Αναπληρωτής Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και είχα κομματική παρουσία στα Ομογενειακά δρώμενα και όχι μόνο”.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει στην Επιτροπή, είπε, πως ως νέος άνθρωπος θέλει να της δώσει εξωστρεφή τόνο, ενώ τόνισε τη σημασία της επιστολικής ψήφου και την ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα του απόδημου ελληνισμού. ”Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό γιατί το έχει ανάγκη όλη η χώρα, το έχουν ανάγκη οι Έλληνες”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι “η επιστολική ψήφος είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα την 9η Ιουνίου για τους απόδημους και πρέπει να το θωρακίσουμε”.
Στη συνέχεια, μας ενημέρωσε ότι άνοιξε η πλατφόρμα, πριν λίγες μέρες, για τους πολίτες που βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδας για να ψηφίσουν μέσω του ΥΠΕΣ. Η ψηφοφορία θα γίνει μέσω Τaxisnet ή με έναν αριθμό στοιχείων ή μέσω προξενικών αρχών της χώρας χωρίς καμία προϋπόθεση και σημείωσε πως οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα έως την 29η Απριλίου.
Επίσης, δήλωσε, ότι ”η ελληνική κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους νέους ανθρώπους που εργάζονται να μπορούν απρόσκοπτα να συμμετάσχουν στη διαδικασία όπως και οι ομογενείς” και τάχθηκε κατά της αποχής στις εκλογές λέγοντας ότι ”κάθε πολίτης οφείλει να συμμετέχει ενεργά γιατί καθορίζει το μέλλον και την τύχη, τόσο τη δική του, όσο και των παιδιών του και έτσι ”ενεργοποιείται και η διαδικασία για τα ΑΜΕΑ που είναι τομή στα ελληνικά πράγματα”.
Για τα προβλήματα της ομογένειας σχολίασε ότι ”πρέπει να υπάρχει διακομματικός χαρακτήρας γιατί αυτά είναι κοινά και απαιτείται να έχουν εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα” με έμφαση στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης. Σχετικά με το θέμα χρηματοδότησης σχολείων του εξωτερικού είπε ότι ”είμαστε σε διαδικασία διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας γιατί η καθε Κοινότητα έχει τα δικά της προβλήματα οριζόντια και κάθετα. Σημαντικά θέματα για εμάς είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση όσο μπορούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, και θα φανεί αυτό. Θα παλέψουμε για να αναδειχθεί επίσημα η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και θα περάσουμε τα μηνύματα αυτά και μέσα από τη “Φωνή της Ελλάδας”. Το ελληνικό κράτος οφείλει και πρέπει να διαφυλάξει τους δεσμούς με τους απόδημους και εμείς αυτό θα το κάνουμε πράξη και θα υπηρετήσουμε τη ρητή επιταγή του Συντάγματος. Κι εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος της Επιτροπής θα κάνω ότι είναι ή δεν είναι δυνατό”.
Ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε, επίσης, στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 13 Μαρτίου, με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών της ελληνικής διασποράς με το Μητροπολιτικό μας κέντρο και κάλεσε όλους όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό, να μπουν να το δουν και να ακουστούν οι παρατηρήσεις τους.
Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ν. Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, υπογράμμισε, ότι σε κάποια υπάρχει πληθυσμιακή άνοδος και μεγάλη ανάπτυξη. “Η ελληνική κυβέρνηση το ’19 έβαλε τα θέματα που αντιμετωπίζουν -όπως το χωροταξικό- στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούν να λυθούν όλα από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να διαφυλάξουμε το κυκλαδίτικο τοπίο, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τόνισε, ενώ για τα ζητήματα υγείας, σημείωσε, ότι “δεν χωρα καμία ανοχή καθώς οφείλουμε να έχουμε σοβαρές υγειονομικές μονάδες”.