Η Ελλάδα στον Κόσμο Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
0:00
0:00 LIVE

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο Γ. Τζελίλης και η Αθ. Τσουμελέκα στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” | 04.07.2024

Τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, τον Γιώργο Τζελίλη, ολυμπιονίκη της άρσης βαρών και την Αθανασία Τσουμελέκα, χρυσή ολυμπιονίκη στο βάδην, φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή ”Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, με αφορμή τις δωδεκαήμερες εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάμπια.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2024, η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης, το Επίτιμο Γενικό Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα της Ζάμπιας και η Ελληνική Κοινότητα Λουσάκας, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή Ζάμπιας και το Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας, σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών, της κας Αθανασίας Τσουμελέκα και του κ. Γεωργίου Τζελίλη, μελών του Κοινοβουλίου, εκπροσώπων του Υπουργείου Αθλητισμού και Νεολαίας, Ομοσπονδιών, Σωματείων και αθλητικών φορέων, τίμησαν τη χώρα μας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Ολυμπιακές αξίες.

Το στίγμα των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας, έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στον Μεγάλο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος όπως είπε έγραψε πρώτος για τον αθλητισμό και το αθλητικό ιδεώδες

Ορμόμενος από την Λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας, την 24η Ιουνίου, Κυριακή της Πεντηκοστής, παρουσία της Ολυμπιακής επιτροπής, αθλητών και άλλων παραγόντων, μας αποκάλυψε ότι θα εορτάζεται από φέτος ως Παγκόσμια ημέρα Ολυμπιακού ιδεώδους. Και συνέχισε λέγοντας ότι με τον αθλητισμό θα απαντήσουμε στα αρνητικά φαινόμενα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η βία, το bylling και τα ναρκωτικά

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε τον ρόλο της Εκκλησίας ως αρωγού της άθλησης, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους δύο αθλητές μας, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη και την Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ολυμπιονίκης μας με πολλά μετάλλια στην άρση βαρών, Γιώργος Τζελίλης, ο οποίος δήλωσε ότι όταν του ανακοινώθηκε το ταξίδι στη Ζάμπια και η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, για να ενισχύσει το έργο του Μητροπολίτη, που όπως είπε προβάλλει πολύ έντονα μέσω του έργου του τη χώρα μας, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, τονίζοντας πως πρώτη φορά ένας Μητροπολίτης ασχολείται τόσο ενεργά με τον αθλητισμό. Επίσης, πρόσθεσε, ότι ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, και να μην θες να πας στην Εκκλησία, με τον τρόπο του σε κάνει να πηγαίνεις και επεσήμανε πόσο τυχερός νιώθει που τον γνώρισε.

Η χρυσή ολυμπιονίκης στο βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, δήλωσε ότι οι εικόνες που της έχουν αποτυπωθεί έντονα από το ταξίδι της στη Ζάμπια, είναι η ελληνική σημαία που κυμάτιζε και θα μείνει μόνιμα εκεί, η γνωριμία με τον Μητροπολίτη, η φιλοξενία τους, η πείνα και η φτώχεια που επικρατεί, το έργο της Εκκλησίας, καθώς και η χαρά των παιδιών όταν είδαν τους Ολυμπιονίκες και η αγάπη που τους έδειξαν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:

Tην Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης και το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα, στο χώρο της Μητρόπολης, τίμησε τους δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες, την κα Αθανασία Τσουμελέκα και τον κ. Γεώργιο Τζελίλη, παρουσία διπλωματικών αρχών, επίσημων προσκεκλημένων, μελών Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας, αθλητών, δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου Ελλήνων, αλλά και γηγενών.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στην Λουσάκα της Ζάμπιας, πραγματοποίησαν Διεθνές Συμπόσιο σε χώρο του Αθλητικού Ολυμπιακού Κέντρου Ζάμπιας με 18 ομιλητές από 8 χώρες: Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Λ. Δ. του Κονγκό, Ελλάδα, Ν. Αφρική, Κίνα και Μαλάουι.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κρατικά σχολεία της Ζάμπιας και της Ιεραποστολής και οι δύο Ολυμπιονίκες μίλησαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τις αξίες τους και μοίρασαν αναμνηστικά δώρα.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία ειρήνης. Διοργανωτές ήταν η Μητρόπολη Ζάμπιας και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκας και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου η εορτή της Πεντηκοστής. Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, κ.κ. Ιωάννης τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας αθλητών και αθλούμενων και ομίλησε επίκαιρα για την σημασία της σύνδεσης Θρησκείας και Αθλητισμού. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία μετά την λήξη των 12ήμερων εκδηλώσεων που θα αποσταλεί στον ΟΗΕ και σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς.

Με μεγάλη συγκίνηση συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες μας σε όλες τις εκδηλώσεις, τους οποίους ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιωάννης τίμησε με αναμνηστικό μετάλλιο της Μητροπόλεως, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι καθιερώνεται η 23η Ιουνίου ως μέρα Εορτασμού Ολυμπιακής Παιδείας στη Ζάμπια και ο Άγιος Νεκτάριος προστάτης του αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand