Ούζο όταν πιείς γίνεσαι ευθύς…….
Την Κυριακή 17 Ιουλίου στο «Καφενείο της Φωνής» στη Φωνή της Ελλάδας κεράσαμε το ελληνικό ποτό του καλοκαιριού , ούζο ή τσίπουρο αν προτιμάτε ..
Μιλήσαμε για την ιστορία του ούζου του ποτού που πίνεται πάντοτε με παρέα.
Επίσης πως ξεκίνησε η κατανάλωση τσίπουρου συνοδεία μεζέ από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του Βόλου και ειδικότερα από αυτούς που εγκαταστάθηκαν στη συνοικία Νέα Ιωνία. Αρχικά, το τσίπουρο ερχόταν από τον Τύρναβο και το Πήλιο και οι Βολιώτες μαζί με τους πρόσφυγες το έπιναν σε δαχτυλήθρες.
Κατανάλωση τσίπουρου υπήρχε φυσικά και πριν από τους πρόσφυγες αλλά ως τότε πινόταν… ξεροσφύρι (ή με στραγάλια) . Οι πρόσφυγες και οι εργάτες του λιμανιού ήταν αυτοί που έβαλαν τους μεζέδες στο τραπέζι (ελίτσα, ντοματούλα και αγγουράκι), πολύ λιτοί στην αρχή για να εξελιχθούν αργότερα.
Και κάπως έτσι, για τους Βολιώτες, τα τσιπουράδικα έγιναν ό,τι και τα καφενεία για τους υπόλοιπους Έλληνες.
Επιμέλεια – παρουσίαση : Άγγελος Σταθόπουλος