Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτρια Τζούλια Σπυροπούλου με αφορμή το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της “2 miles from home” που εξιστορεί τη γενοκτονία των Ποντίων. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες.
“Ειδικά οι ομογενείς, έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς την πατρίδα και θα παλέψουν για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων από όλο και περισσότερες χώρες. Είμαι παιδί μεταναστών… Είμαι 3ης γενιάς μετανάστρια. Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Αμερική, εγώ μεγάλωσα και σπούδασα εκεί και μετά γύρισα στην πατρίδα” ανέφερε η Τζούλια Σπυροπούλου.
Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ “2 miles from home” επικεντρώνεται στην περίοδο του 1914-1923, και ειδικά στην άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919. Τότε αρχίζει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε το 1914 από τους Νεότουρκους. Τότε κορυφώθηκε και η γενοκτονία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας (Ποντίων) με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, οι φτωχοί, ξεριζωμένοι, γεμάτοι κακουχίες επιζώντες, οι απόγονοί τους, οι ιστορικοί και οι ακτιβιστές της γενοκτονίας μιλούν για τα γενοκτόνα εγκλήματα.
Μέσα από νέα και αρχειακά πλάνα, σκίτσα, φωτογραφίες αρχείου και εφημερίδες, αυτό το ντοκιμαντέρ προκαλεί την ανακάλυψη της αλήθειας πέρα από την άρνηση.
“Με άγγιξε πολύ το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων και εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι κινηματογραφικά δεν έχει θιχτεί ουσιαστικά το θέμα. Είναι νομίζω το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που γίνεται για αυτό το μεγάλο έγκλημα. Έχουμε μαρτυρίες επιζώντων αλλά και δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα γυρίσματα ήταν πολύ φορτισμένα συναισθηματικά. Ο τίτλος, είναι από μία αληθινή ιστορία, που αποτέλεσε και την πρώτη συνέντευξη που πήρα για την ταινία, του κ. Βασίλη Τριανταφυλλίδη που είναι 2ης γενιάς ποντιακής καταγωγής, και μας μίλησε για τα αδέρφια του πατέρα του, που εξαναγκάστηκαν από τον Πόντο, το 1921 περίπου, σε πορεία θανάτου, μέσα στο χειμώνα με πολλά μέτρα χιόνι, 45 μέρες στον δρόμο, (συγκεκριμένα 373 Πόντιοι εξαναγκάστηκαν και επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 70) και η Αγάπη η θεία του πέθανε δύο χιλιόμετρα πριν φτάσει πίσω στο σπίτι της” είπε χαρακτηριστικά η σκηνοθέτρια και συμπλήρωσε: “Το ντοκιμαντέρ έγινε για να διατηρηθεί η Μνήμη. Αν ξεχάσουμε τη γενοκτονία δεν θα τιμωρηθούν οι θύτες και το έγκλημα θα επαναληφθεί“.
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τη Τζούλια Σπυροπούλου στην ιστοσελίδα https://www.juliasperopoulos.com