Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Μελβούρνη – Παπαστεργιάδης : “Το ΣΑΕ είναι πλέον παρελθόν…”

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης για το ζήτημα της επανασύστασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε πως “χαίρεται που υπάρχει αυτή η συζήτηση για την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού.”

Επιμένει όμως στην άποψη που έχει εκφράσει και παλαιότερα στη “Φωνή της Ελλάδας” αλλά και πρόσφατα με κείμενό του στην εφημερίδα  “Καθημερινή” ότι “το ΣΑΕ είναι πλέον παρελθόν, δεν είναι το όργανο που μπορεί να μας αντιπροσωπεύει και αντί να δίνουμε χρήματα και να ξοδεύουμε χρόνο για την ανασύσταση του, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με έναν καινούριο και αποτελεσματικό τρόπο… Ο στόχος του ΣΑΕ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ελλήνων της Διασποράς, την καλύτερη επικοινωνία με την πατρίδα, δεν πέτυχε. Πριν 20 χρόνια υπήρχαν πολλοί ομογενειακοί φορείς, τώρα είναι πολύ λιγότεροι. Πιστεύω ότι αυτοί οι φορείς πρέπει να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι οργανισμοί αυτοί θα εκπροσωπούν την Ομογένεια σε αυτό το νέο όργανο (πρότεινα την ονομασία “Diaspora now”, αλλά μπορεί να ονομάζεται και ΣΑΕ, το όνομα δεν παίζει ρόλο) και θα μπορέσουν πιστεύω να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με την Ομογένεια. Όλοι ξέρουμε ποιοι ομογενειακοί φορείς είναι δραστήριοι σήμερα και μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προτείνω ακόμη, να διοργανώνονται τρία φόρουμ τον χρόνο, και μία φορά τον χρόνο να γίνεται ένα συνέδριο στην Ελλάδα, όπου οι συγκεκριμένοι ομογενειακοί οργανισμοί θα καλύπτουν τα έξοδα”.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαστεργιάδης συμπλήρωσε: “Από την άλλη πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση που κάνει αυτή την προσπάθεια για να ξαναδημιουργηθεί το ΣΑΕ γιατί με αυτόν τον τρόπο το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα”.

Το μήνυμά μας είναι ότι ο κόσμος όλο αλλάζει και πρέπει να είμαστε και εμείς σε αυτή την αλλαγή. Δεν μπορούμε να κοιτάμε στο παρελθόν” τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Ακόμη, ο κ. Παπαστεργιάδης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την πανδημία του κορωνοϊού, θυμίζοντας ότι έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα ειδικά στους Έλληνες νεομετανάστες που κατά βάση εργάζονται σε καταστήματα εστίασης που βίωσαν τεράστια οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν δικαιούνται επίδομα από την κυβέρνηση της Βικτώριας λόγω της έλλειψης μόνιμης visa.
Όσον αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι τα ελληνικά σχολεία της κοινότητας λειτούργησαν εξ αποστάσεως στη διάρκεια της καραντίνας με επαρκές και καλά εκπαιδευμένο στην διαδικτυακή τεχνολογία, προσωπικό.

Δυσοίωνο βλέπει το άμεσο μέλλον όσον αφορά στο άνοιγμα των συνόρων της Αυστραλίας, ο κ. Παπαστεργιάδης “Δυστυχώς, όπως τόνισε ο Αυστραλός υπουργός τουρισμού δεν θα ανοίξουν τα σύνορα πριν το τέλος του 2021. Αν δεν υπάρξει εμβόλιο, τα σύνορα της Αυστραλίας θα παραμείνουν κλειστά. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για μας και οικονομικό και κοινωνικό. Είμαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο“.

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST