Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος έχει θεσπιστεί η 27η Ιανουαρίου και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και διεθνούς φήμης καθηγητής παθολογίας κ. Μωυσής Ελισάφ μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.
Ο κ. Ελισάφ, που είναι και ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της Ελλάδας, είναι ρωμανιώτικης καταγωγής και οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη, κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.
Ο κ. Ελισάφ μοιράστηκε με τους ακροατές της “Φωνής της Ελλάδας” την ιστορία των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων που ονομάστηκαν έτσι από τους Ενετούς που αποκαλούσαν την Ελλάδα Ρωμανία καθώς και την ιστορία της Μετανάστευσης τους στην Αμερική και στο Ισραήλ και τις ιστορικές κοινότητες – συναγωγές που υπάρχουν εκεί μέχρι σήμερα.
“Σε αντίθεση με την Εβραϊκή πλειοψηφία του Ελλαδικού χώρου, που ήταν ισπανόφωνοι Εβραίοι, οι Σεφαραδίτες, οι Ρωμανιώτες είναι Ελληνόφωνοι. Υπήρχαν διάσπαρτες πολλές κοινότητες Ρωμανιωτών Εβραίων στην Ελλάδα. Στα Γιάννενα βρισκόταν το κέντρο του Εβραϊκού Ελληνισμού. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν περίπου 5000 Ρωμανιώτες Εβραίοι και αποτελούσαν το 25% του πληθυσμού. Πάρα πολλοί από αυτούς ακολούθησαν τον δρόμο της μετανάστευσης και της διασποράς με κύριο προορισμό την Αμερική. Διατήρησαν τα ήθη και έθιμα τους, το μουσικό ιδίωμά τους και συγχρόνως την ελληνική ταυτότητά τους. Στη Νέα Υόρκη λειτουργεί εδώ και 90 χρόνια η Συναγωγή των Ρωμανιωτών με την ονομασία “Ιερά Συνάθροιση των Γιαννιωτών” καθώς και στο Ισραήλ όπου επίσης δημιούργησαν την ιστορική κοινότητα των Γιαννιωτών Εβραίων”
Επισημαίνεται ότι ο κ. Ελισάφ, ταξίδεψε στο Ισραήλ μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου των Ιωαννίνων, όπου τιμήθηκε από τους Γιαννιώτες του Ισραήλ. “Έζησα ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές γιατί συνάντησα ανθρώπους που είχα μεγαλώσει μαζί”.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ελισάφ ήταν ο κύριος ομιλητής του Δεκαήμερου Διαδικτυακού Φεστιβάλ που διοργανώνεται από χθες Τετάρτη 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες. Το αφιέρωμα «Heritage and Memory: A Focus on Jewish Greece» διοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και και το Κέντρο Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο UCLA.
“Πρέπει να υπηρετήσουμε αυτό που λέμε “παραδειγματική μνήμη”… δεν πρέπει απλώς να θυμόμαστε ένα τραυματικό γεγονός, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα θύματα, τους Εβραίους που χάθηκαν, δεν πρέπει απλώς να μην ξεχνάμε… είναι ημέρες αναστοχασμού αυτές. Πρέπει να γίνει βίωμά μας ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο συνεχής, ο αδιάκοπος αγώνας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, όποια μορφή και αν παίρνουν μέσα στην ιστορία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, αφού με την παρουσία προσφύγων στην Ελλάδα, αναζωπυρώνεται δυστυχώς το μίσος για τον “ξένο” και το διαφορετικό.” κατέληξε ο κ. Ελισάφ.