Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ στη «Φωνή της Ελλάδας»
Η Ελλάδα στον Κόσμο Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
0:00
0:00 LIVE

Ο διακεκριμένος καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ στη «Φωνή της Ελλάδας»

Με αφορμή την ημερίδα, αφιερωμένη στον Απόδημο Ελληνισμό, με θέμα «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα», που διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, φιλοξενήθηκε στη Φωνή της Ελλάδας, ο Έλληνας ιστορικός και καθηγητής Ιστορίας στο Haverford College της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Ο κ. Κιτροέφ, ο οποίος θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές της ημερίδας, με θέμα: «Η Ιστοριογραφία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας στη Διασπορά», μιλώντας στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς που μιλούσαμε για το 1821, πολλοί μας θύμισαν πως είχε συμμετάσχει και ο ελληνισμός του εξωτερικού. Οι Έλληνες της διασποράς βοήθησαν το 1821 και στα χρόνια που ακολούθησαν η διασπορά συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελλάδας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Παρ΄ όλα αυτά νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο και η διασπορά κάπως δεν γνωρίζει την Ελλάδα όσο θα έπρεπε και η Ελλάδα δεν γνωρίζει καλά τις συνθήκες της διασποράς. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την απόσταση, με τις διαφορετικές συνθήκες που ζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

Ο κ. Κιτροέφ υπογράμμισε πως σε κάθε χώρα είναι και διαφορετικές οι συνθήκες. «Στα μαθήματα που κάνουμε για την μεταναστευτική ιστορία, ξεχωρίζουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία ως χώρες μεταναστών, χώρες που δημιουργήθηκαν με μαζική μετανάστευση και συμπεριφέρθηκαν ανάλογα στους μετανάστες. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, λ.χ. η Γερμανία, έχουν βέβαια μια διαφορετική ιστορική διαδρομή και η είσοδος των μεταναστών αναπόφευκτα αντιμετωπίστηκε διαφορετικά. Ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες», σημείωσε ο κ. Κιτροέφ, τονίζοντας πως «υπάρχει μια ελληνικότητα μέσα στον κάθε Έλληνα της διασποράς, ο οποίος μπορεί να αφομοιωθεί σε θέματα συμπεριφοράς κ.ά., διατηρεί όμως την ταυτότητά του».

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα έχει υβριδικό χαρακτήρα, καθώς θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των ομιλητών (με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων) και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/conferences/diaspora2021

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST