Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ο ερευνητής Μανώλης Πρατσινάκης αναλύει το προφίλ των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Ο ερευνητής Μανώλης Πρατσινάκης αναλύει το προφίλ των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ποιο είναι το κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό προφίλ της ελληνικής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα; Σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες μπορούν και επιθυμούν οι Έλληνες του ΗΒ να συνεισφέρουν στην Ελλάδα; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφαν στη χώρα; Επηρέασε η πανδημία την απόφασή τους να επιστρέψουν; Ερευνητές από το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) υπό τον συντονισμό του Μανώλη Πρατσινάκη σχεδίασαν και υλοποίησαν για λογαριασμό της διαΝΕΟσις μια νέα έρευνα για τη χαρτογράφηση του ελληνικού πληθυσμού που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δύο φάσεις: Η αρχική έρευνα, που περιλάμβανε 90 ερωτήσεις, διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019. Το δείγμα περιλαμβάνει 586 Έλληνες ηλικίας 18 και άνω, που είχαν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Ακολούθησε και δεύτερη έρευνα, που διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, 184 από τους ερωτηθέντες της πρώτης απάντησαν σε μια σειρά 18 νέων ερωτήσεων. Η επαναληπτική έρευνα, παρά τον μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, περιλαμβάνει χρήσιμα συμπεράσματα που αποτυπώνουν και αναδεικνύουν κυρίαρχες τάσεις και τις ενδεχόμενες αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία.

Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων και των δύο ερευνών εδώ

Ο Μανώλης Πρατσινάκης, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνεργάτης στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, χθες Τετάρτη 5 Μαΐου συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών ενώ ανέφερε ότι πιθανότατα θα προγραμματίσουν αντίστοιχη έρευνα στη Γερμανία και στην Αυστραλία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST