Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Πρόσκληση σε Γεύμα Ελένη Καραλή
0:00
0:00 LIVE

“Ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Διονύσης Καλαμβρέζος καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας”

Στη Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, βρέθηκε καλεσμένος την Τετάρτη 17 Μαΐου και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα», ο Διονύσης Καλαμβρέζοςπρέσβης της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρέσβης συνομίλησε με την Ελένη Καραλή, για το βιβλίο του “Εικονικός Εφιάλτης” καθώς και για την Ελληνική Διασπορά Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλαμβρέζος υπηρετεί το Διπλωματικό Σώμα σε διάφορες χώρες του κόσμου εδώ και 33 χρόνια. Το βιβλίο του “Εικονικός Εφιάλτης” παρουσιάστηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο στις 12 Μαΐου ενώ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στο Public Café Συντάγματος, στις 29 Μαΐου και ώρα 20:30.

Ο “Εικονικός Εφιάλτης” διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, στη Νέα Υόρκη, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η μετανάστευση. Ο κος Καλαμβρέζος τόνισε στη “Φωνή της Ελλάδας”, πως «αυτό το οποίο απαιτείται είναι το πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε αυτή δε θα καταλήξει να στραφεί εις βάρος μας, αλλά αντίθετα θα μείνει ένα εργαλείο στην υπηρεσία των κοινωνιών».

Στο ερώτημα αν η ιδιότητα του λογοτέχνη και του διπλωμάτη μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς πρόβλημα, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο εξομολογήθηκε πως στην αρχή της καριέρας του, το πρώτο διάστημα της κοινής συνύπαρξης των δύο ιδιοτήτων είχε μια αμηχανία… στη συνέχεια, όμως αντιλήφθηκε πως η μία ιδιότητα υποστηρίζει την άλλη και μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.  

Υπάρχει θέμα στη σημερινή εποχή το οποίο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση της επαφής, της επικοινωνίας (…) και άλλο θέμα με το κατά πόσο τα εκπαιδευτικά συστήματα συμβάλλουν στη διάδοση της λογοτεχνίας. (…)Παρόλο αυτά τα πράγματα για την ανάγνωση βιβλίων δεν είναι τόσο δυσοίωνα” τόνισε ο κ. Καλαμβρέζος.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη θέση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.  Ενθυμούμενος ένα προσωπικό στιγμιότυπό του ανέφερε: «όταν έδωσα τα διαπιστευτήριά μου στον Βασιλιά του Βελγίου, μου μίλησε για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος μπορούσε να διαβάσει από το πρωτότυπο έργο του Πλάτωνα. (…) Αυτό φανερώνει πως ο ελληνικός πολιτισμός έχει περίοπτη και σημαντική θέση. Υποδεικνύει και το καθήκον που έχουμε όλοι να ορθούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τη λάμψη και την ακτινοβολία του».

Αναφορικά με το ζήτημα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, ο κ. Καλαμβρέζος πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη ημερίδα στη Γάνδη, που πραγματοποιήθηκε με στόχο την προώθηση και υποστήριξη των αρχαίων ελληνικών στη φλαμανδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της Φλάνδρας, συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 μαθητές που έχουν διαλέξει τα αρχαία ελληνικά ως μάθημα επιλογής!

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST