Πως η Βουλή της Αυστραλίας έφθασε να ψηφίσει υπέρ της γενοκτονίας των Μικρασιατών
Στις προσπάθειες της ομογένειας της Αυστραλίας αλλά και του ιδίου να ψηφίσει η Βουλή Αντιπροσώπων της Αυστραλίας υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσύριων αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός βουλευτής Στάθης Γεωργανάς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδος με τους Δημ. Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα, ο κ. Γεωργανάς τόνισε ότι την πρώτη φορά που έφερε την πρόταση για αναγνώριση της γενοκτονίας στη Βουλή ήταν το μακρινό 2005. Συνέχισε να την φέρνει αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια αλλά χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 2021 για να επιτευχθεί ο στόχος.
Το επόμενο βήμα μετά την Βουλή είναι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία η κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Ο βουλευτής εξήρε την συμβολή της οργάνωσης Πρωτοβουλία Ενωμένης Δικαιοσύνης (Joined Justice Initiative) που αποτελείται από ¨Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους, τα μέλη της οποίας πήγαιναν και ενημέρωναν βουλευτές όλων των κομμάτων και υπουργούς για το θέμα επί καιρό.
Ο κ. Γεωργανάς διευκρίνησε ότι η πρόταση είχε τεθεί στη Βουλή τον περασμένο Μάιο αλλά προγραμματίσθηκε να συζητηθεί και να ψηφισθεί προς το τέλος Νοεμβρίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων βοήθησε την προσπάθεια που έγινε στην Αυστραλία.
Ο βουλευτής των Εργατικών τόνισε επίσης ότι σημαντική συνεισφορά στο έργο όλων όσων εργάσθηκαν για να περάσει η γενοκτονία από την Βουλή ήταν οι αναφορές Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν στη Καλλίπολη κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και αιχμαλωτίσθηκαν από τους Τούρκους.
Οι στρατιώτες περιέγραφαν τη απαίσια συμπεριφορά των Τούρκων προς τους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής, κάτι που έκανε τους Αυστραλιανούς βουλευτές να κατανοήσουν καλύτερα τι γινόταν.