Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα και την εκεί ομογένεια μίλησε ο Νίκος Μπακόπουλος, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας καλτσών, στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο Ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας.
Ο κ. Μπακόπουλος έφυγε απο την Ελλάδα το 1959 μετά την αποφοίτηση του απο το γυμνάσιο και πήγε στη Βενεζουέλα.
Αρκετοί ‘Ελληνες πήγαιναν στην Βενεζουέλα από το 1943 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 όπως αναφέρει με την τάση να αντιστρέφεται από την δεκαετία του 1970.
Ο ίδιος στις αρχές πουλούσε παπούτσια, κάλτσες και ρούχα στις λαϊκές αγορές για να βγάλει τα προς το ζην ενώ ο ένας ‘Ελληνας βοηθούσε τον άλλο.
Με την βοήθεια της οικογένειας Κωνσταντίνου εκ Ρουμανίας που έχει το εμπορικό κέντρο Metro Mall στην Αθήνα μπόρεσε να ανοίξει μαγαζί και εν συνεχεία να φτιάξει βιοτεχνία παραγωγής καλτσών.
Για να ανταπεξέλθει στη κρίση, ο ίδιος άνοιξε τα τελευταία 3 χρόνια βιοτεχνία καλτσών στη Λίμα του Περού.
Ερωτηθείς πότε ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα στη Βενεζουέλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ξεκίνησαν σιγά-σιγά το 2002 αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά με τον θάνατο του Τσάβες.
Κατά την άποψή του, η διαφθορά είναι ο βασικός λόγος που η Βενεζουέλα υποφέρει παρά την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου.
Σήμερα, ο μέσος μισθός είναι 150 χιλ. μπολιβάρ συν 150 χιλ. για φαγητό και δεν φθάνουν ούτε για τα βασικά λόγω πληθωρισμού. Ο ίδιος προσφέρει επιπλέον μπόνους στους υπαλλήλους του για να πάνε να δουλέψουν καθώς δεν τους συμφέρει διαφορετικά να πάνε.
Ο ίδιος αναφέρει ότι συνήθως οι φασαρίες γίνονται 3-4 το πρωί ενώ οι ειδήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια αναπαράγουν την άποψη της κυβέρνησης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι απαγωγές στην Βενεζουέλα έχουν μειωθεί γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.
Οσον αφορά την ομογένεια, μαζί με τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, έχει μειωθεί στα 2000 άτομα περίπου και συρρικνώνεται.
Η ομογένεια έχει εκκλησία, την Κοίμηση της Θεοτόκου, που χτίσθηκε την δεκαετία του 1990.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημήτρης Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Χρήστος Γιαννόπουλος