Χωρίς γιορτές και εκδηλώσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών της παγκόσμιας πανδημίας, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια από τότε που μπήκε μία νέα σελίδα στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Όλα ξεκίνησαν στη Μύκονο στις 21 Μαΐου του 2002, όταν ένα όνειρο πολλών ετών βρήκε την πραγμάτωσή του μέσω της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας, εκείνης της χρονιάς, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπογράφτηκε εκείνη την ημέρα, όπως ανέφερε σε παλαιότερη επέτειο ο εδώ και μία δεκαετία διευθυντής του Κέντρου, εκπαιδευτικός και στιχουργός Χρίστος Παπαδόπουλος.
Το πρωτόκολλο της Μυκόνου του 2002 προέβλεπε τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων της κάθε χώρας στην πρωτεύουσα της άλλης. Έτσι ιδρύθηκε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου – που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου- και ένα χρόνο αργότερα, το 2003, παρουσίασε την πρώτη του εκδήλωση. Πρωτεργάτης ο τότε Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, αλλά και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της εποχής που το επάνδρωσαν αρχικά σε εθελοντική βάση.
Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, όλα αυτά τα χρόνια, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων που το στηρίζουν, με Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα ένας Αιγυπτιώτης, ο γεννημένος στο Πορτ Σαΐντ Νίκος Γαριλίδης.
Τα 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αιγύπτου, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων και από τις δύο χώρες, που με δημιουργική αγωνία, ιδέες και πράξεις καταφέρνουν ακόμα και στις δυσχερείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, να παρουσιάζουν αξιόλογο έργο στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, με την οικονομική στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, καθιστώντας το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου ως ένα από τα πιο δραστήρια Πολιτιστικά Κέντρα στην Αίγυπτο, όπως αναφέρει ο διευθυντής του εν λόγω Κέντρου Χρίστος Παπαδόπουλος.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη φετινή εκπαιδευτική χρονιά, και πριν να ξεσπάσει ο κορονοϊός, ο πολιτιστικός αυτός πνεύμονας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, φιλοξενούσε τους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά σπουδαστές ελληνικής γλώσσας, δείχνοντας πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο λαοί, αλλά και το γεγονός ότι με τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού εντός του Κέντρου, όλο και περισσότεροι Αιγύπτιοι νέοι άνθρωποι γίνονται μέρα με την ημέρα οι «Έλληνες πρεσβευτές» στην Αίγυπτο.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου