1923 – 2023, 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης (μέρος β’) | 16.09.2023, 13:00

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Διηγήσεις» παρουσιάζει μία συνέντευξη του διδάκτορα Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Παν/μίου και  του Παν/μίου Πελοποννήσου, Αντώνη Κλάψη, με θέμα τον “Διακανονισμό της Συνθήκης της Λωζάνης”.

Πώς εξέλαβαν οι πρόσφυγες τη Σύμβαση περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών; Πώς ρύθμισε το καθεστώς των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης και των ελληνορθόδοξων της Πόλης, το Σύμφωνο του 1930; Τί  πραγματικά όριζε η Συνθήκη για τις περιουσίες των Ανταλλάξιμων και ποια η ουσιώδης διαδικασία εκτίμησης τους; Σε ποιούς άξονες στηρίχθηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας μετά τη Συνθήκη; Η υπογραφή της Συνθήκης, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί την αντίστροφη πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.

Στη συνέχεια της εκπομπής, παρουσιάζεται άρθρο της Διεθνολόγου του Παντείου Παν/μίου, Χριστίνας Φλάσκου με θέμα τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη βάναυση  παραβίαση της από την Τουρκία. Η κα Φλάσκου αναλύει, επίσης, τα κυριότερα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, καθώς και τα άρθρα των παραβιάσεων της Συνθήκης από την Τουρκία, μέσω της διαχρονικής  τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη

Μετάδοση : Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου  2023 ώρα  13.00-14.00