Το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η «Φωνή της Ελλάδας» τροποποιεί το πρόγραμμά της από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας και αναδεικνύοντας τις επετειακές εκδηλώσεις των Ελλήνων ομογενών mε ζωντανές συνδέσεις με τις ομογενειακές κοινότητες και τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σ΄ όλο τον κόσμο.
Δάσκαλοι, καθηγητές κα μαθητές καθώς και επικεφαλής ομογενειακών φορέων θα φιλοξενηθούν στις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας» δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο και συγχρόνως προτάσσοντας την ανάγκη για Ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο.
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, μεταδίδεται ένα ειδικό δίωρο αφιέρωμα (16:00 ώρα Ελλάδας) στην 28η Οκτωβρίου 1940 με το χρονικό της ημέρας. Η φωνή του Κώστα Σταυρόπουλου που ενημέρωνε τους ακροατές του ραδιοφώνου για την εξέλιξη του πολέμου. Τα διαγγέλματα του Γεωργίου Β’ και του Μεταξά. Πως περιέγραφαν τις πρώτες ώρες του πολέμου ο Σεφέρης, ο Βλάχος και ο Παλαιολόγος. Ο πόλεμος με τη ματιά των ποιητών. Η φωνή της Σοφίας Βέμπο που εμψύχωνε τους φαντάρους και τον λαό. Τα τραγούδια του ’40 καθώς και τραγούδια από τους κύκλους ‘’Άξιον Εστί’’ και ‘’Καταχνιά’’.
Η έναρξη του προγράμματος ανήμερα τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2024 είναι αφιερωμένη σε τραγούδια που έχουν γραφτεί ειδικά για την Αντίσταση των Ελλήνων στον κατακτητή.
Άγνωστα περιστατικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη ναυτιλία της εποχής εκείνης, για την ανάμειξη της Ελλάδας στον πόλεμο, για τον βομβαρδισμό του πλοίου «ΕΛΛΑΣ» στον Πειραιά από τους Γερμανούς, καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα για τη συνεισφορά των Ελλήνων της Αιγύπτου στη μάχη του Ελ Αλαμέιν θα μεταδοθούν από τις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας».
Η ελληνική μουσική καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα της ημέρας και θα λειτουργήσει ως φόρος τιμής στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών.
Θα μεταδοθούν ειδικά αφιερώματα όπως: τα τραγούδια της Νίκης του ‘40 με τη Σοφία Βέμπο, το ρεμπέτικο τραγούδι στην κατοχή, το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι στη διάρκεια του πολέμου, τα αντάρτικα τραγούδια των αγωνιστών της Αντίστασης ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα ο συγκλονιστικός και διαχρονικός δίσκος «Αλβανία» του 1973 που ερμήνευσε η Μαρινέλλα.
Ειδικές εκπομπές θα αναδείξουν πως υποδέχτηκε τον πόλεμο η πένα των ποιητών. Το έπος του ’40 μέσα από συγκινητικά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Άγγελου Σικελιανού, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κώστα Βάρναλη και άλλων ποιητών μας. Πως περιγράφουν τις στιγμές του αποχαιρετισμού στα τρένα, τον αγώνα των γυναικών της Ηπείρου, τα συγκλονιστικά γράμματα από το Μέτωπο, τον πόνο των μανάδων, την πίστη για τη νίκη, τη γλυκιά προσμονή…
Τέλος και η Εικαστική Τέχνη συμμετέχει στο επετειακό πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα στην έκθεση «Εκφυλισμένης Τέχνης» που διοργανώθηκε στο Μόναχο στις 19 Ιούλη του 1937 και την προσπάθεια του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας να ευθυγραμμίσει την πολιτική με την αισθητική.