Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστoδουλίδης, ενημέρωσε την Ομογένεια της Νέας Υόρκης

Στη δέσμευση ότι η κυπριακή διακυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προχώρησε, ενώπιον των εκπροσώπων της κυπροαμερικανικής ομογένειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστόδουλίδης, στο πλαίσιο της πανομογενειακής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε στον πολυχώρο εκδηλώσεων Terrace on the Park.

Επρόκειτο για μια ανοικτή εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τα κυπριακά σωματεία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Χριστοδουλίδη να ενημερώσει εκτενώς την ελληνοκυπριακή ομογένεια για την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη στόχευση εν όψει της παρουσίας του για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το ταξίδι στη Νέα Υόρκη θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, εστιάζοντας στο ενωτικό κλίμα που επικρατεί στην Κοινότητα.

«Η κοινότητά μας είναι ενωμένη», δήλωσε ο κ. Κρίστοφερ, αναφέροντας την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, την AHEPA και τη Χιακή Ομοσπονδία μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες. «Όλες οι ομοσπονδίες είναι εδώ, ενωμένες στις προσπάθειές μας στην Ουάσιγκτον», συνέχισε. «Είναι μια στιγμή που είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Ελληνοαμερικανοί· οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν την καλύτερη σχέση με την Ελλάδα και με την Κύπρο, και θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, καλωσόρισε επίσης τον κ. Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η AHEPA και η κοινότητα στέκονται στο πλευρό του στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον ΟΗΕ, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και η πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Πάππας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τους ομογενείς για τις διαχρονικές προσπάθειές τους, αλλά και το γεγονός ότι διατηρούν άσβεστη τη φλόγα για την επανένωση του νησιού υπό δίκαιους όρους, εστιάζοντας και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

«Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι όλοι εσείς, προερχόμενοι μακριά από την Κύπρο, νιώθετε έντονα αυτά τα συναισθήματα. Πολλές φορές, νιώθετε πιο έντονα και από πολλούς που βρίσκονται στην Κύπρο. Νιώθετε τον πόνο, τη συνεχή αναμονή της επιστροφής. Αλλά κάτι που παρατήρησα με χαρά μέσα από αυτή την τραγική επέτειο και αυτά τα συναισθήματα, προερχόμενος από το σύνολο του Ελληνισμού, είναι ότι κανένας δεν ξέχασε», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρότι παραδέχθηκε τη βαθιά πληγή που έχουν αφήσει σε όλα τα επίπεδα τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, εντούτοις ανέφερε πως, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κυπριακός λαός ούτε συμβιβάστηκε, ούτε έδειξε διάθεση παραίτησης.

«Παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο, μετράμε την ίδια στιγμή και 50 χρόνια που ο Ελληνισμός στο σύνολό του δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν έχει ξεχάσει. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν έχουμε εφησυχαστεί και δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια για επανένωση του τόπου μας. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων, 50 χρόνια μετά η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι εκλιπούσα, όπως η Τουρκία ισχυρίζεται, αλλά η διεθνής υπόστασή της αναβαθμίζεται συνεχώς».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στον διαρκώς αναβαθμιζόμενο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και εν γένει το διεθνές στερέωμα.

Αμέσως μετά, ακολούθησε δεξίωση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, έχοντας διαμείνει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής, έχει και μια ξεχωριστή προσωπική σχέση με την Ομογένεια.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Μιχαήλ, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στη Σόφια και συναντήσεις με ομογενειακούς κι εκπαιδευτικούς φορείς
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων της Βουλγαρίας, από τη Σόφια και άλλες περιοχές της χώρας.  Συγκεκριμένα, η κα Γενική...
Στις 26 Ιανουαρίου η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη
Γιορτή για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, διοργανώνει η Μητρόπολη Βοστώνης, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 3 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης (162 Goddard Avenue), στο Μπρούκλαϊν Μασαχουσέτης. Στη γιορτή θα συμμετάσχουν πλειάδα σχ...
«Μια Μεσογειακή συμφωνία» – Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Ευ. Ρεμπούτσικα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία». Με οδηγό την μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογ...
Επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης
Μεγάλη επετειακή συναυλία, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης. Η συναυλία, η οποία περιελάμβανε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος ...
Μελβούρνη: Συνεχίζονται τα Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών
Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) ανακοινώνουν τη συνέχιση του επιτυχημένου διαδικτυακού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Ελληνικά για Αρχάριους» και για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της πανδημίας, απευθύνεται σε παι...
Αιγυπτιώτισσα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον κλασικό Μαραθώνιο
Του Νίκου Νικηταρίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Η Ζωζώ Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951 και επαναπατρίστηκε το 1967, οπότε και άρχισε να προπονείται στον ¨Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης¨ στα 200 και 400 μέτρα. Την επόμενη χρονιά συνάντησε τον προπονη...