Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 20:00 - 21:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΕΠΟΜΕΝΟ 21:00 - 23:00
Φθινόπωρο με το Αρχείο της Φωνής της Ελλάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστoδουλίδης, ενημέρωσε την Ομογένεια της Νέας Υόρκης

Στη δέσμευση ότι η κυπριακή διακυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προχώρησε, ενώπιον των εκπροσώπων της κυπροαμερικανικής ομογένειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστόδουλίδης, στο πλαίσιο της πανομογενειακής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε στον πολυχώρο εκδηλώσεων Terrace on the Park.

Επρόκειτο για μια ανοικτή εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τα κυπριακά σωματεία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Χριστοδουλίδη να ενημερώσει εκτενώς την ελληνοκυπριακή ομογένεια για την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη στόχευση εν όψει της παρουσίας του για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το ταξίδι στη Νέα Υόρκη θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, εστιάζοντας στο ενωτικό κλίμα που επικρατεί στην Κοινότητα.

«Η κοινότητά μας είναι ενωμένη», δήλωσε ο κ. Κρίστοφερ, αναφέροντας την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, την AHEPA και τη Χιακή Ομοσπονδία μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες. «Όλες οι ομοσπονδίες είναι εδώ, ενωμένες στις προσπάθειές μας στην Ουάσιγκτον», συνέχισε. «Είναι μια στιγμή που είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Ελληνοαμερικανοί· οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν την καλύτερη σχέση με την Ελλάδα και με την Κύπρο, και θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, καλωσόρισε επίσης τον κ. Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η AHEPA και η κοινότητα στέκονται στο πλευρό του στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον ΟΗΕ, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και η πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Πάππας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τους ομογενείς για τις διαχρονικές προσπάθειές τους, αλλά και το γεγονός ότι διατηρούν άσβεστη τη φλόγα για την επανένωση του νησιού υπό δίκαιους όρους, εστιάζοντας και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

«Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι όλοι εσείς, προερχόμενοι μακριά από την Κύπρο, νιώθετε έντονα αυτά τα συναισθήματα. Πολλές φορές, νιώθετε πιο έντονα και από πολλούς που βρίσκονται στην Κύπρο. Νιώθετε τον πόνο, τη συνεχή αναμονή της επιστροφής. Αλλά κάτι που παρατήρησα με χαρά μέσα από αυτή την τραγική επέτειο και αυτά τα συναισθήματα, προερχόμενος από το σύνολο του Ελληνισμού, είναι ότι κανένας δεν ξέχασε», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρότι παραδέχθηκε τη βαθιά πληγή που έχουν αφήσει σε όλα τα επίπεδα τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, εντούτοις ανέφερε πως, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κυπριακός λαός ούτε συμβιβάστηκε, ούτε έδειξε διάθεση παραίτησης.

«Παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο, μετράμε την ίδια στιγμή και 50 χρόνια που ο Ελληνισμός στο σύνολό του δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν έχει ξεχάσει. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν έχουμε εφησυχαστεί και δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια για επανένωση του τόπου μας. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων, 50 χρόνια μετά η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι εκλιπούσα, όπως η Τουρκία ισχυρίζεται, αλλά η διεθνής υπόστασή της αναβαθμίζεται συνεχώς».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στον διαρκώς αναβαθμιζόμενο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και εν γένει το διεθνές στερέωμα.

Αμέσως μετά, ακολούθησε δεξίωση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, έχοντας διαμείνει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής, έχει και μια ξεχωριστή προσωπική σχέση με την Ομογένεια.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Μιχαήλ, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελβούρνη: Οι Αρκάδες γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς
Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας και ο Παναρκαδικός Σύλλογος Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», μαζί με τους Αρκαδικούς Συλλόγους της Μελβούρνης, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς. Η δέηση έγινε την περασμένη Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στη...
Ελληνικές Mέρες Κινηματογράφου 2024 στη Στοκχόλμη
Το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, το Γυναικείο τμήμα της Ελληνικής κοινότητας Στοκχόλμης και το Ελληνικό σχολείο στη Στοκχόλμη διοργανώνουν προβολές σύγχρονων ελληνικών ταινιών, στις 6, 13 και 20 Οκτώβρη 2024, από τις 17:00, στον κινηματογράφο Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37, S...
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάστηκε στη Μόσχα
Με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Ινστιτούτων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC), της οποίας η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στη Μόσχα, το Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλ...
Για 2η χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας στο Fethiye (audio)
Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι στην παρθενική του διοργάνωση, το Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye ανοίγει ξανά τις πύλες τουγια δύο ημέρες, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024, στη νοτιοδυτική πόλη της Τουρκίας. Η πρωτοβουλία της βραβευμένης σεφ ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη στην Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου
Η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου θα προβάλει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00 και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον κινηματογράφο Utopia την ταινία «Μέντιουμ» (Ελλάδα, 2023, 98 λεπτά, έγχρωμη, ελληνικά) της Χριστίνας Ιωακειμίδη. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 16...
Σίδνεϊ: Πάνω από 400 νέες και νέοι στο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
«Μάθετε από τον Χριστό» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου προς τους 400 Ορθόδοξους νέους και νέες από τη Νέα Νότιο Ουαλία, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συνέδριο Νεολαίας που διοργανώθηκε στην έδρα της Πολιτείας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ, ...