Έλα Απόψε στου Θωμά: Από τη Ρίτα Αμπατζή στη Ρίτα Χέιγουορθ | 10.02.2024

‘Ένας φόρος τιμής σε δύο μυθικές γυναίκες που γεννήθηκαν στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Από την Ευρώπη στην Αμέρικα και από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη, ένα υπερωκεάνιο που ταξιδεύει στις θάλασσες της Ανατολής και της Δύσης. Δύο φωνές που ενώνουν τον Μεσοπόλεμο με τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η Ρίτα Αμπατζή τη δεκαετία 1930-1940 και η Ρίτα Χέιγουορθ τη δεκαετία 1950-1960.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται σε δύο παράλληλους αφηγηματικούς άξονες. Από τη μία, η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στον Μεσοπόλεμο. Η Ρίτα Αμπατζή, γεννημένη στη Σμύρνη, κουβαλά όλη την προσφυγιά στους ώμους της. Από την Κοκκινιά, άλλωστε, τη μεγαλύτερη προσφυγούπολη της χώρας, που είναι το παράπηγμά της, θα ξεκινήσει την πορεία της στα πάλκα και στα πανηγύρια. Εκεί θα συναντηθεί με τον Στελλάκη και τους άλλους σπουδαίους του ρεμπέτικου, συνθέτες και οργανοπαίχτες. Η Ρίτα Αμπατζή θα φτάσει μέχρι την Αμερική και θα γραμμοφωνήσει εκεί μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της.

Από την άλλη, το αμερικανικό όνειρο, η βιομηχανία του κινηματογράφου, τα τρία μεγάλα αμερικανικά στούντιο, ο μακαρθισμός και το κυνήγι μαγισσών στα κινηματογραφικά πλατό. Μέσα σ’ αυτό το κατακερματισμένο μεταπολεμικό πλαίσιο της Αμερικής, θα εμφανιστεί ένα κορίτσι που η εικόνα της θα μείνει ανεξίτηλη στις κουκέτες των Αμερικανών φαντάρων, σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Η Ρίτα Χέιγουορθ θα σφραγίσει με την παρουσία της το αμερικανικό σινεμά, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τότε δηλαδή που έλαβε την οριστική μορφή του το πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

‘Ερευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Μετάδοση: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, 06.00-08.00 ώρα Ελλάδας