Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στην ιταλική αγορά, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ΜιλάνουΤμήμα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία, διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση ελληνικής γαστρονομίας με τίτλο:

«Ελληνική Γαστρονομία στο Μιλάνο – Η γεύση και η αριστεία της Ελλάδας συναντούν την ιταλική κουζίνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2025, στο βραβευμένο εστιατόριο “Tano Passami l’Olio” υπό τη γαστρονομική επιμέλεια του διακεκριμένου Ιταλού σεφ Tano Simonato, (αστέρι Michelin το 2023). Ο Ιταλός σεφ, γνωστός για τη δημιουργικότητά του και την προσήλωσή του στην καθαρότητα των πρώτων υλών, σχεδίασε ειδικά για την περίσταση ένα πολυδιάστατο μενού γευσιγνωσίας (degustazione), βασισμένο σε εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, μέλι, μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φιστίκια Αιγίνης, ούζο, τσίπουρο, τραχανά λαχανικών και μελάνι χταποδιού. Τα εν λόγω ελληνικά προϊόντα ενσωματώθηκαν σε δημιουργικές συνταγές υψηλής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τη φυσική συγγένεια και την πολιτιστική σύνδεση της ελληνικής και της ιταλικής κουζίνας. Η βραδιά συνοδεύτηκε από ελληνικά κρασιά, ούζο και τσίπουρο, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο σεφ Simonato παρουσίασε ένα ζωντανό cooking show, αποκαλύπτοντας τεχνικές και μυστικά για τη χρήση ελληνικών υλικών στη σύγχρονη ιταλική κουζίνα.
Οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα πιάτα, να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και να ενημερωθούν για την αυθεντικότητα, τη μεσογειακή ισορροπία και τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων:

  • εκπρόσωποι θεσμικών και επαγγελματικών φορέων της Ιταλίας,
  • επαγγελματίες του κλάδου HoReCa (σεφ, εστιάτορες, εισαγωγείς),
  • εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του προξενικού και διπλωματικού σώματος,
  • δημοσιογράφοι και influencers του χώρου της γαστρονομίας,
  • καθώς και μέλη της ελληνικής ομογένειας στο Μιλάνο, στην Παβία και στην Μπολόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έτυχε ευρείας θετικής απήχησης, με προβολή από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα πολιτιστικής διπλωματίας και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική του Γραφείου ΟΕΥ Μιλάνου για:

  • την προώθηση ελληνικών premium προϊόντων και τη σύνδεσή τους με την υψηλή ιταλική γαστρονομία,
  • την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως χώρας παραγωγού προϊόντων υψηλής ποιότητας,
  • την ενδυνάμωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών,
  • καθώς και την προβολή της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας ως σύγχρονης, δημιουργικής και εξωστρεφούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μανώλη Βεληβασάκη
Στην Αστόρια και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας (25-02 Newtown Ave, Astoria, NY 11102), θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 5ης Δεκεμβρίου 2025 και τοπική ώρα 6.30 μ.μ. η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μανώλη Βεληβασάκη «Σκαρφαλώνοντας Στις Κορυφές του Κόσμου – Ηράκλειο ...
Η Ελλάδα στην 39η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό
Η Ελλάδα συμμετέχει, για τρίτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα, που είναι σε εξέλιξη από τις 29 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 7 Δεκεμβρίου 2025, στο Expo Guadalajara. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς του βιβλίου, η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στη Λατιν...
Αυστραλία: Υπεράνω προσδοκιών η επιτυχία της σχολικής γιορτής της Ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης
Μια γιορτή γεμάτη Ελληνισμό, νεολαία ελπίδα και μια δυναμική επιβεβαίωση της συνέχειας για το μέλλον της ομογένειας στην Αυστραλία. Η φετινή γιορτή των σχολείων της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας Μελβούρνης με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς είχε τεράστια επιτυχία, συμμετοχ...
«Ελληνική γλώσσα: Οι προφορές της και η ακτινοβολία της»: Μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο
Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική γλώσσα: Οι προφορές της και η ακτινοβολία της» διοργανώνεται στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025, στις 18:30. Την εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομο χαιρετισμό η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, κα. Σοφία Γραμματά. Το πρόγραμμα ...
«Χρυσοβεργαρής και Ηλιοτάτη»: η νέα παράσταση από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών
Το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών παρουσιάζει το έργο «Χρυσοβεργαρής και Ηλιοτάτη» του Τάσου Νυχά που βασίζεται στα ομώνυμα λαϊκά παραμύθια και περιλαμβάνει βασικά στοιχεία της θεματολογίας των παραμυθιών γενικότερα, όπως ‘το μαχαίρι της σφαγής’, ‘το ακόνι της υπομονής’, ‘το κερί το αμάλαχτο’ και ‘η πέτ...
H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βραζιλία
Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της θεσμοθετημένης από την κυβέρνηση της Βραζιλίας «Ημέρας του Έλληνα Μετανάστη». Τα εγκαίνια μνημείου και τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύο...