Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 13:00 - 13:05
Δελτίο Ειδήσεων
ΕΠΟΜΕΝΟ 13:05 - 14:00
Μίλα μου για Ταξίδια...
Φωνή της Ελλάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

H ελληνική γαστρονομία στο Μιλάνο

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στην ιταλική αγορά, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ΜιλάνουΤμήμα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία, διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση ελληνικής γαστρονομίας με τίτλο:

«Ελληνική Γαστρονομία στο Μιλάνο – Η γεύση και η αριστεία της Ελλάδας συναντούν την ιταλική κουζίνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2025, στο βραβευμένο εστιατόριο “Tano Passami l’Olio” υπό τη γαστρονομική επιμέλεια του διακεκριμένου Ιταλού σεφ Tano Simonato, (αστέρι Michelin το 2023). Ο Ιταλός σεφ, γνωστός για τη δημιουργικότητά του και την προσήλωσή του στην καθαρότητα των πρώτων υλών, σχεδίασε ειδικά για την περίσταση ένα πολυδιάστατο μενού γευσιγνωσίας (degustazione), βασισμένο σε εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, μέλι, μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φιστίκια Αιγίνης, ούζο, τσίπουρο, τραχανά λαχανικών και μελάνι χταποδιού. Τα εν λόγω ελληνικά προϊόντα ενσωματώθηκαν σε δημιουργικές συνταγές υψηλής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τη φυσική συγγένεια και την πολιτιστική σύνδεση της ελληνικής και της ιταλικής κουζίνας. Η βραδιά συνοδεύτηκε από ελληνικά κρασιά, ούζο και τσίπουρο, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο σεφ Simonato παρουσίασε ένα ζωντανό cooking show, αποκαλύπτοντας τεχνικές και μυστικά για τη χρήση ελληνικών υλικών στη σύγχρονη ιταλική κουζίνα.
Οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα πιάτα, να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και να ενημερωθούν για την αυθεντικότητα, τη μεσογειακή ισορροπία και τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων:

  • εκπρόσωποι θεσμικών και επαγγελματικών φορέων της Ιταλίας,
  • επαγγελματίες του κλάδου HoReCa (σεφ, εστιάτορες, εισαγωγείς),
  • εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του προξενικού και διπλωματικού σώματος,
  • δημοσιογράφοι και influencers του χώρου της γαστρονομίας,
  • καθώς και μέλη της ελληνικής ομογένειας στο Μιλάνο, στην Παβία και στην Μπολόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έτυχε ευρείας θετικής απήχησης, με προβολή από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα πολιτιστικής διπλωματίας και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική του Γραφείου ΟΕΥ Μιλάνου για:

  • την προώθηση ελληνικών premium προϊόντων και τη σύνδεσή τους με την υψηλή ιταλική γαστρονομία,
  • την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως χώρας παραγωγού προϊόντων υψηλής ποιότητας,
  • την ενδυνάμωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών,
  • καθώς και την προβολή της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας ως σύγχρονης, δημιουργικής και εξωστρεφούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Ηπείρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εκδήλωση με τίτλο «Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Ηπείρου: μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» διοργανώνει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Διονύσιος Φρέντης Μπελέρης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βελγίου, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, από 18:00 έως 20:00, στην αίθουσα P3C050 του Ευ...
Αλβανία: Μήνυμα ενότητας και στήριξης προς την ελληνική μειονότητα από τον ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης, εκπροσώπησε την περασμένη Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, την Ελληνική Κυβέρνηση στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου οδικού δικτύου του ορεινού Πωγωνίου (Άξονας Πολυτσάνη – Σχωριάδες – Σωπική) στην Αλβανία, παρουσία και της Υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας,...
Στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες το 6ο Greek F&B Roadshow — Η ελληνική γεύση στο επίκεντρο της Ευρώπης
Το 6ο Greek F&B Roadshow – Brussels, μια ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη στην προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών, διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2025, από τις 12:00 έως τις 18:00, στο Résidence Palace, Restaurant 155 Rue de la Loi. Τη...
Μελβούρνη: Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς επισκέφθηκαν το 10ο Οakleigh Glendi
Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς από όλη τη Μελβούρνη «πλημμύρισαν» το Oakleigh το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, για να γιορτάσουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ξεκίνημα του Oakleigh Glendi. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ήδη πλούσιο πρόγραμμα, ...
Αφιέρωμα για την ζωή των Ελλήνων στο Εξωτερικό από το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα (audio)
"Νιώθουμε πως θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές των Ελλήνων της ομογένειας, αλλά και όσων μετανάστευσαν προσωρινά για λόγους εργασίας ή έζησαν στο εξωτερικό ένα διάστημα. Να ακούσουμε τις ιστορίες τους, αλλά ίσως και εκείνες άλλων γενιών που έζησαν στο παρελθόν έξω. Να μάθουμε πως είν...
Αλεξάνδρεια-Αθήνα: Γέφυρα Διαλόγου και Ειρήνης
Οι Αιγυπτιακές-Ελληνικές σχέσεις ενσαρκώνουν ένα μοναδικό μοντέλο ιστορικής και πολιτιστικής συνεργασίας που ενισχύει την κατανόηση, την περιφερειακή συνοχή και τη διεθνή ανάπτυξη. Οι πόλεις της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας αποτελούν δύο κεντρικούς πυλώνες στην οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας μετα...